Automatic – auton itsestään raportoinnin hyödyntämistä

Tarkoitettuna liitettäväksi mihin tahansa Yhdysvalloissa vuoden 1996 jälkeen valmistettuun bensiinikäyttöiseen autoon, voi tämä Bluetoothia hyödyntävä laite tulla hyödylliseksi tilanteissa, joissa on tarpeen kertoa itselleen mihin auto tuli jätetyksi, mitä tarkoittavat koodit (Engine Trouble Codes), joilla auto viesti tilastaan tai josko auton käyttötavoissa olisi jotain paranneltavaa. Kojelaudan alle asennettava laite (Automatic Link) liitetaan samaan porttiin, johon auton huoltomies liittäisi omat instrumenttinsa tutkiakseen auton diagnostiikkasysteemia. Tällainen auton itsestään raportoinnin kykeneväisyys on ollut olemassa autoissa jo vuosikymmeniä, mutta Automatic testaa erikseen jokaisen auton ja automallin (valmistusvuosikohtaisesti), jonka se kertoo olevan tuettujen autojen joukossa (auton dataportti ei ole standardoitu eli kaikki autot eivät käytä samaa viestintäprotokollaa).

Laite kommunikoi Bluetooth-paritetun älypuhelimen kanssa, jonka kautta älypuhelin (iPhone tai Android) pysyy GPS-avusteisesti tietoisena siitäkin missä koordinaateissa auto sijaitsee silloin, kun ei itse ole aivan auton lähettyvillä. Automatic Linkiin itseensä sisäänrakennettu kiihdytysanturi tunnistaa sen milloin autolla on ajettu vakavaluonteinen onnettomuus ja käyttää liitettyä älypuhelinta ilmoittaakseen hätäpalvelun tarjoajalle ja ennalta valituille ihmisille (tekstiviestillä) tilanteesta, ajankohdasta ja auton sijainnista.

Sen datan perusteella, jota laite autolta saa (vain luku, ei auton toiminnan ohjaamista) ja jota se hyödyntää, oppii älypuhelimeen asennettu sovellus auton käyttäjän ajotavoista ja antaa hienoisia auditiivisiä vihjeitä silloin, kun kuljettaja tekee sellaisia tekoja, jotka kuluttavat turhan paljon bensaa kuten rajut jarrutukset, ylinopeus ja nopeat kiihdytykset (pisteyttääkin). Tietoa siirtyy myös Automaticin palvelimille, joten tietoturvastaan kiinnostunut saattaa haluta lukea Automaticin Privacy Policy -dokumentista kohdan “What information does Automatic collect?”. Laitetta on saatavilla vain Yhdysvalloista ja on sielläkin vasta esitilattavissa.

Automatic

 

 

Leave a Reply