keht26
Ennen vatsan tähystystä skoopilla ennakkoarviona Gilbertin oireyhtymä
9. toukokuuta 2000

Lähetetty Gilbertin tauti epäilynä. Ollut useamman vuoden ajan ylävatsaturvottelua ja -ahdistuksen tuntua. Ummetusta. Omalääkäri katsonut laboratoriokokeita laajalti ja niissä S-Bil koholla 44 ja toistetuissa tutkimuksissa taso 35-52. Muut maksaentsyymit normaalit, samoin kalsium, endomysiinivasta-aineet, PVK ja CRP. TSH ja laktoosirasitus olleet normaalit samoin plv. Ulosteen veri toistetusti negatiivinen. Yrittänyt erilaisia dieettejä. Ikteeriseksi ei ole koskaan itseään havainnut, keltaisuudesta mainitsi kerran kaveri sulkapallopelin päätteeksi. Lähettäneen lääkärin toimesta ylävatsan uä tutkittu ja se on ollut normaali. Keskittymiskyvyn vaihtelun ja huonontuneen lähimuistin takia tutkitaan neurologin ja psykiatrin toimesta. Yleistila hyvä. Asiallinen ja orientoitunut. Sydämen eikä keuhkojen ausk. erityistä. Maksa kylkikaaressa. Abdomenin alueella ei aristuksia eikä resistanssejä. Ei alaraajaturvotuksia. Kliinisesti euthyreoottinen. Nyt katsottu LD, joka normaali, joten hemolyysi ei potilaan bilirubiitasoa ole nostamassa. Todennäköisesti kyseessä on Gilbertin oireyhtymä, häiriö on hyvänlaatuinen. Hoidon, elämäntapaohjeiden tai seurannan tarvetta ei ole. Toisaalta Gilbertin tauti ei vatsavaivoja kyllä selitä ja tämän takia päädytään tekemään OGD, samalla katsotaan konjugoitunut bilirubiini, joka pitäisi Gilbertin taudissa olla normaali.

Tutkimusvälineet

Auskultaatio (kuuntelu, esim. sydämen tai keuhkojen)
Haastattelu
Palpaatio (käsin tunnustelu)

Tutkimuskohteet

suolisto
vatsa

Tutkimustulos

Normaaliarvojen rajoissa

Mielipide

Gilbertin syndrooman osalta lääkäreitä on ohjeistettu kertomaan potilaalle, ettei se vaikuta millään tavalla elämään, eikä siitä tarvitse edes välittää. Toisaalta kaikki siihen kytketyt oireet kaikkosivat, kun myöhemmin muutti ruokavaliota.

Viitteet ja liitteet

Gilbertin oireyhtymä (artikkeli, Duodecim: Terveyskirjasto)
Tämä sivusto esitti sisälletyn tietoaineiston ja tämän tiedon välisten keskinäisten suhteiden avustuksella väittämän, jonka mukaan kaikki esiintyneet negatiiviset oireet olisivat pysyneet poissa ja että saadut diagnoosit ovat olleet tarpeettomia, jos olisi vain osattu tutkia ja hoitaa oikein. Hypoteesina oli, että kaikki kuvaillut oireet ovat häivytettävissä, mahdollisesti jopa pelkällä ruokavalion säätämisellä. Lopputulemana oli, että kaikki oireet saatiin häivytettyä. Palvelimen resursseja muuhun käyttöön vapauttamiseksi, on kaikista yksittäisistä sivuista tuotettu automatisoidusti esigeneroidut versiot, joista yksi sivu on juuri paraikaa tässä esillä tarkasteltavaksesi.

Lue lisää PDF-dokumentista "Ryydyiksnä — Taustakertomus ja ideakuvaus".