7. syyskuuta 2011 – 9. syyskuuta 2011

Maitohappobakteerit ovat määritelmällisesti lääkkeitä, jos ne sellaiseksi haluaa nähdä, mutta ollen kuitenkin samalla tapaa ei-lääkeaineita kuten esimerkiksi funktionaaliset elintarvikkeet. Päätin vielä kertaalleen kokeilla, josko maitohappobakteereilla on mitään vaikutusta minkään suhteen. Otin kokeiluun saman tuotteen, jota käytin aikaisemminkin, mutta jonka toimivuudesta en aiemmin osannut mitään varmaa arviota.

Nyt kun olo on ollut varsin mainio jo useita päiviä, ummetus on tyystin poissa, ruoka maistuu, uni maistuu, lenkkeily maistuu ja muutenkin on hyvä olo, niin jos nyt kävisi niin, että maitohappobakteerien vaikutuksesta olotilat tavallaan paradoksaalisesti huonontuisivat, niin se itseasiassa varmistaisi sen, että hyvä olo on johtunut siitä, että suolistossa ei ollut hyviä bakteereita riittävästi, mistä jonkin ajatuksellisen mutkan kautta päästään siihen lopputulemaan, että ruoansulatus on toiminut sen vuoksi hyvin, että suolistossa on ollut vetisempää. Tuon parempaa eufenistista ilmausta ei tällä kertaa tullut mieleeni.

Jos sen sijaan kävisi niin, että näiden maitohappobakteerien käytön aikana ei ilmenisi mitään erityisempää muutosta tai ainakaan huonompaan suuntaan vievää muutosta, niin se varmistaisi sen, että olen onnistunut ruokavaliolla korjaamaan olotilani ja täten pyyhkäisemään kaikki lukuisat oireilut, joita ummetuksen aikana on esiintynyt, pois. Näihin oireiluun on sisältynyt sekä mieleen, että kehoon kohdistuneita oireiluja. Kokeilussa on siis Biophilus Chew -maitohappobakteerit. Tuoteselosteen mukaan tässä on "vain" kahta eri eri bakteerikantaa (Lactobacillus GG ja Biofidobacterium lactis). Muutama miljardi molempia bakteerikantoja per pureskeltava tabletti.

Mielipide

Tällä hetkellä en siis käytä muita mitään lääkkeiksi, stimulanteiksi tai luontaistuotteiksi määriteltäviä tuotteita kuin antihistamiinia. En siis käytä edes Vi-Sibliniä. Taannoin kokeillut ruoansulattajaentsyymitkin vaikuttivat täysin tarpeettomilta. Saattoi olla niinkin, että aiemmin kokeillut Relatabsit olivatkin bakteerikannan suhteen ja tablettien sisältämien bakteerimäärien suhteen niin vaatimattomia, etteivät ne toimineet ollenkaan ja tämä Biophilus Chew olikin se, joka varsinaisesti sai jotain aikaan (ks. viitteet).

Viitteet ja liitteet

Maitohappobakteerien vaihto ei välttämättä hyvä idea (itstutk69) (kuvaus, Marko Seppänen: Yhden kohdan tähden)
Maitohappobakteerit mahdollisena hyvän olon tekijänä (itstutk67) (kuvaus, Marko Seppänen: Yhden kohdan tähden)
1. syyskuuta 2011

Tällä hetkellä ei ole meneillään olevia lääkkeellisiä hoitokokeiluja. Ainoana käytettynä lääkkeenä tai lääkkeeksi katsottavana tuotteena antihistamiini. Olotilat vaihtelevat hyvästä kohtulliseen, vaikuttimena ollen melko selkeästi mm. ravitsemukseen, unenlaatuun ja liikuntaan liittyvät tekijät.

10. elokuuta 2011 – 26. elokuuta 2011

Varsinaisia laboratoriotutkimuksia ei tehty sen varmistamiseksi, että kyse todella olisi punkin aiheuttamasta borrelioosista, vaan antibioottikuuri aloitettiin sen perusteella, mitä oli suoraan nilkassa olleesta jäljestä havaittavissa (halkaisijaltaan 15 sentin mittainen punoittava jälki), miltä jäljen kohdalla tuntui ja mitä potilas itse kertoi tapahtuneen ja minkä kielsi tapahtuneen (esim. johonkin kolhaisemisen mahdollisuuden). Jälki muistutti mitä suurimmassa määrin borrelioosin aiheuttamaa punoittavaa läiskää.

Muutaman päivän ajan siitä, kun jäljen itse huomasi (se ikäänkuin "tuli vain jostain" ilman, että se olisi hiljalleen kehittynyt, jäljen halkaisijamitta hiukan piteni, mutta joko antibioottikuurista tai "luonnollisista syistä" jäljen laajeneminen pysähtyi ja jäljen keskialue alkoi jo hiljalleen muuntua takaisin normaalin ihon väriseksi, jälken kohdalla esiintyneen ihon sileydenkin saadessa normaalia ihon karheuttaan takaisin. Jäljen reunoilla esiintyvään kutinaan auttaa antihistamiini.

Viitteet ja liitteet

Amorion (kuvaus, Lääketietokeskus: Lääkeinfo.fi)
5. elokuuta 2011 – 29. heinäkuuta 2011

Vi-Siblinistä on nyt muutaman päivän ajan ollut käytössä "klassisempi versio" eli ei se S-mallinen, vaan se missä on sakkaroosia sorbitolin sijaan. Toistaiseksi ruoansulatus on pysynyt melko hyvällä tolalla virtaavuuden suhteen.

Mielipide

Lienee syytä pitää mielessä, että jos kuitulisän osuus ruokavaliossa kasvaa, se voi osaltaan alkaa vaikuttamaan ravintoaineiden imeytymiseen. Näin muistan jostain lukeneeni. Tarkoittaneeko se sitten sitä, että ravintoaineet voiat jäävät kuitumassan sisään? Pitänee miettiä tarkemmin joskus.
20. heinäkuuta 2011

Muutamien päivien ajan on aterioiden jälkeen otettu yksi kappale Elivon ruoansulattajaentsyymejä, joiden pitäisi edesauttaa hiilihydraattien, rasvojen ja proteiinien pilkkoutumista. Vielä on liian aikaista arvioida, mikä vaikutus niille on.

Viitteet ja liitteet

Elivo Ruoansulattaja (tuotesivusto, Tamro Apteekkiryhmä: Elivo)
3. heinäkuuta 2011

Vi-Siblinin (S-versio) kanssa olo on alkanut viime aikoina olemaan melko usein varsin hyvä ja lähenee normaalia. Siltikin, ummetus on jatkuvasti jonkinlaisena uhkana, joka pitää ottaa huomioon esim. tilanteissa, joissa kehossa poistuu paljon nestettä (esim. raskas fyysinen työ).

Viitteet ja liitteet

Vi-Siblin (tuotesivusto, Pfizer: vatsantoiminta.fi)
13. kesäkuuta 2011

Ummetuksen hoidossa käyttänyt Microlaxia, Laxoberonia, Vi-Sibliniä, Vi-Siblin S:ssää ja Duphalacia. Yksittäisenä käyttökertoina käyttänyt Microlaxia, jos alkaa menemään aivan pieleen, muulloin pyrkinyt pidempiin jaksoihin muiden tuotteiden kanssa. Ruokavalioon olen kokeillut lisätä mm. runsaasti erilaisia marjoja, hedelmiä, kasviksia, vihanneksia ja erilaisia lihoja, mutta ei niistäkään ole ummetuksen kannalta ja yhdessä itsehoitolääkkeiden kanssa ollut pysyvää apua. Siis sillä tavalla, että ongelma ratkeaisi edes yhdeksi kokonaiseksi viikoksi.

Vi-Siblininkin pitäisi ilmeisesti imeä itseensä runsaasti vettä, mutta en sitten tiedä pitäisikö minun nostaa annosta vielä korkeammaksi siitä mitä se nyt on (n. 2,5 annoslusikallista per päivä), jotta ulostemassa olisi löysempää. Siirryin siihen pari päivää sitten Duphalacin jälkeen (annoksilla 15, 20, 25 ja 30), josta ei tuntunut olevan mitään hyötyä.

Viitteet ja liitteet

Laxoberon-tuotevalikoima (tuotesivusto, Boehringer Ingelheim: Laxoberon)
Microlax (kuvaus, Duodecim: Terveyskirjasto)
Duphalac (kuvaus, Lääketietokeskus: Lääkeinfo.fi)
9. kesäkuuta 2011

Unen yhtäjaksoisuus on ollut parina viime päivinä katkolla. Se korreloi ummetuksen pitkittymisen suhteen. Unet saattavat jäädä pariin tuntiin ja seuraavaa nukahtamiskertaa joutuu sitten odottelemaan kymmenestä tunnista lähemmäs kokonaiseen vuorokauteen. Liittyisiköhän jollain tapaa serotoniiniin ja/tai melatoniiniin ja niitä edeltäen aminohappo tryptofaanin saatavilla olevuuteen? Suolistossa on muuten enemmän serotoniinireseptoreita kuin aivoissa, tuli äskettäin mieleeni, mutten vielä osaa sen pohjalta päätellä mitään.

Käsillä on ollut viime päivinä usein kylmä ja jaloissa on lämmönvaihtelua on välillä ollut aaltomaisen nopeasti vaihtuvaa. Dubhalacin ottaminen on jäänyt usein iltapäivään, vaikka suositus tuoteselosteen mukaan olisikin, että sitä otettaisiin kertaalleen aamuisin. En ole erityisen vakuuttunut sen tehosta. Sekin on niitä aineita, jotka vaikuttavat vasta paksusuolessa. Saattaa olla, että menee taas Microlaxin käytön puolelle.

Käytinkin sitten lopulta Microlaxia ja oli jälleen huomattavissa, kuinka olo alkoi palailemaan kohti normaalimpaa ja untakin alkoi saamaan.

Viitteet ja liitteet

Tryptofaani (artikkeli, useita sisällöntuottajia: Wikipedia)
Korrelaatio (artikkeli, useita sisällöntuottajia: Wikipedia)
Korrelaatio (Pearsonin kerroin) (kuvaus, Tilastokeskus: Verkkokoulu)
30. toukokuuta 2011

Jätin kokeeksi Vi-Siblinin S-version (sisältää sorbitolia erona tavalliseen versioon) väliin eilen, josko huomaisin tuntemuksissani eroja (koin jalkojeni pakotuksen ja jonkinlaisen turvotuksen lisääntyneen), mutta jotenkin ounastelen, että saatan joutua palaamaan takaisin Vi-Siblinin jonkin version käyttöön, sillä suolistoni toimii normaalimmin niiden rakeiden kanssa. Olin huomaavinani suonenvetojen jaloissani lisääntyvän Vi-Siblinin S-version käytön jatkuessa, eikä niitä minulla yleensä ole. Vedenjuonnin lisääminen ei hyödyttänyt, sillä siitä seurasi vain se, että keho pyrki pääsemään ylimääräisestä lisänesteestä eroon.

Viitteet ja liitteet

Kun jalat valvottavat öisin (artikkeli, Darwin Media Oy: Poliklinikka.fi)
30. toukokuuta 2011

Olen lopettanut Laxoberonin muutama päivä sitten ja aloitin käyttämään Vi-Siblin S:ssää. Se toimi oikein hyvin ja viime viikolla useimpina päivinä minulla oli oikein hyvä olo (lenkkeilyjaksavuuskin palautui ja uni tuli hyvin). Laxoberonia ei ilmeisestikään saisi käyttää n. viikkoa pidempää aikaa ilman useiden päivien, kenties viikkojen mittaista taukoa.

Jaloissani ja käsissäni on esiintynyt eilen ja tänään pakotusta/heikkoutta/kylmyyttä, verisuonet pohkeissani ovat nousseet kovin helposti häkellyttävän koholle (paitsi jos olen vaakatasossa tai jalat eivät ole suunnattu alaspäin) silmäni ovat olleet poikkeuksellisen verestävät ja päätä on särkenyt. Suuta on kuivanut ja silmät ovat ajoittain vuotaneet vettä. Muutaman kerran tuntui ohimennen siltä, ettei voi hengittää kunnolla (melkein tukehtumisen tunne).

Nyt olo alkaa olemaan jo parempi, mutta jalkoja ja päätä pakottaa edelleen hiukan. Syödäkin olen nyt voinut ihan normaalisti, mutta vielä pari tuntia sitten tuntui, ettei oikein mikään sopinut. Lueskelinkin joutessani diabeteksesta, verkkokalvojen verisuonista ja laskimoista/valtimoista.

Mielipide

Hoitava lääkäri ollut tavoitettavissa noin kerran kuukaudessa.

Viitteet ja liitteet

Levottomat jalat ja kipu (artikkeli, Darwin Media Oy: Poliklinikka.fi)
13. toukokuuta 2011

Soitettu sovitusti opiskelijalle. Ummetusvaivaa ollut vuosia. Laxoberonista saanut hyötyä ja sitä käyttänyt vajaan viikon ajan. Käyty sen käyttöä ja tarvittavien taukojen tarpeellisuutta lävitse. Ohjattu kokeilemaan esim. Levolacia. Ehdotettu myös kolonoskopianmahdollisuutta tilannetarkistukseen, mutta tähän ei vielä koe tarvetta.

Kyselee myös ravitsemusterapeutin vastaanoton mahdollisuutta. Ajat menevät elokuulle. Varoitetaan myös ummetuslääkkeen liiallisesta käytöstä, sillä voisi myös kalium/natrium -tasapainoon vaikuttaa. Tehdään lähete vielä labraan ja glukoosirasituskokeeseen.

Mielipide

Tilanne oli siinä mielessä hankala, että suhteellisen hyvin vaikuttanutta Laxoberonia ei voinut käyttää pidempään, joten oli otettava kokeiltavaksi jälleen uusi tuote, jonka toimivuudesta ei ilman kokeilemista voinut olla varma. Epävarmuus syntyi siitäkin, että moni aiemmista pehmeämmistä vaihtoehdoista ei lähtenyt toimimaan kovinkaan hyvin tai sitten toimivuus ei ollut jatkuvaa (annoskoolla oma merkityksensä, toki).

Viitteet ja liitteet

Levolac - pehmeä hoito ummetukseen (tuotesivusto, Leiras: tuotteet)
29. marraskuuta 2006

Kertoo, että Concerta 18 mg vaikutti suotuisasti: muistaa paremmin lukemansa, keskustelu on helpompaa, olo on levollisempi, ajatuksen eivät katoile, helpompi keskittyä lukemaan tylsiäkin asioita, oma keho helpompi hahmottaa, silmiin katsominen helpompaa, maailma tuntuu todellisemmanoloiselta, henkisesti ryhdikkäämpi olo, olo on pirteämpi ja hyväntuulinen, muttei kuitenkaan euforinen, jonottaminen ei hermostuta, päättelytehtävät sujuvat helpommin, empatia ja yleensäkin muiden huomioonottaminen vaivattomampaa, hajuaisti herkempi (alkoi haistamaan asioita, joita aiemmin ollut havainnut, kuten oman kehonsa hajun).

Kun jatkoi Concertan ottamista, teho hävisi ja kun nosti 4 pv myöhemmin 3 tablettiin (otti pari päivää) tuli hermostunut olo. Kokee ongelmaksi, että Concertan myötä on ruvennut janottamaan ja virtsattamaan enemmän, jonka arvelee johtuvan siitä, josko MPH kuluttaisi vasopressiiniä.

Viitteet ja liitteet

Concerta (kuvaus, Lääketietokeskus: Lääkeinfo.fi)
Antidiureettinen hormoni (ADH, vasopressiini) (artikkeli, useita sisällöntuottajia: Wikipedia)
4. maaliskuuta 2004

Potilas pyytää L-tryptofaanireseptiä, koskaa kokee, että sillä voisi olla positiivisia vaikutuksia oireisiinsa. Keskustelun jälkeen päädyn antamaan reseptin yliopiston apteekkiin L-tryptofaanista.

Mielipide

Nykyisin tryptofaania saa vapaasti mm. luontaistuotekaupoista. Kokeilu oli tarkoitettu sen seuraamiseen, josko tryptofaanilisä vaikuttaisi unenlaatuun. Aluksi se vaikuttikin
16. joulukuuta 2003

Pieniannoksisesta neuroleptilääkityksistä en koskaan aloittanut, sillä vaikutelma siitä, että jos ravintoasiat ja unen laatu olisivat paremmat, voisi kaiken kaikkiaan paremmin.

21. lokakuuta 2003 – 27. lokakuuta 2003

Ilmoittanut avustajalla melko pian lääkkeen aloittamisen jälkeen, että Fevarin aiheutta voimakasta väsymystä ja lopettanut lääkkeen.

Mielipide

Myöhempien vuosien perspektiivistä tarkastellen tulee mieleen, että Fevarin aikana koettu väsymys ei välttämättä ollut pelkästään Fevarinin aiheuttamaa, vaikkakin väsymys itsessään tuntui syvemmältä kuin mitä koskaan aiemmin oli missään tilanteessa kokenut. Väsymyksen "profiilikin" tuntui erilaiselta aiempiin väsymystiloihin verrattuna, erityisesti väsymyksen syvyyden osalta.
12. kesäkuuta 2003

Vaihdettu nenäsumutteesta toiseen (Flixonasesta Lomudal Nasaliin).

Mielipide

Sinänsä nenäsumutteista oli apua hengittämiseen varsin paljonkin, mutta selkeästikin hengitysoireet todellakin olivat oireita jollekin tunnistamattomalle tekijälle.

Viitteet ja liitteet

Flixonase nenäsumute (kuvaus, Lääketietokeskus: Lääkeinfo.fi)
Flixonase (tuotesivusto, GlaxoSmithKline: Flixonase)
Lomudal Nasal nenäsumute (kuvaus, Lääketietokeskus: Lääkeinfo.fi)
7. toukokuuta 2003

Käyty lääkärillä keskustelemassa olotiloista ja saatu hengitysoireisiin Nasonex-nenäsumutetta.

Viitteet ja liitteet

Nasonex nenäsumute (kuvaus, Lääketietokeskus: Lääkeinfo.fi)
18. elokuuta 2001 – 31. elokuuta 2001

Kokeiltu vertailun vuoksi, josko Ventoline-lääkeaineen käytön aikaisella PEF-mittariin puhaltamisella olisi eroa ilman saman tekemistä ilman lääkeainetta, mutta hapen virtaus PEF-mittarin mukaan ei eronnut juuri ollenkaan näiden eri kokeilujen välillä. Arvot olivat jatkuvasti hyvät, ollen käytännössä välillä 570 - 610.

Siltikin olen kirjannut ylös kokeilun aikaisia huomioita, jotka ilmentävät hengityksen olleen välillä raskasta ja hyperventilointiin taipuvaista, ja tälle vastakkaisena usein myös erityisen helppoa, hapen ja hiilidioksiidin virratessa helposti. Tälläiset vaihtelut tapahtuivat sekä päivien välillä, että saman päivän aikana. Esim. yhdellä ajankohdalla saattoivat rappusten ylöskävely olla erityisen hengästyttävää, mutta jonain läheisenä ajankohtana sama luonnistui helposti ja vaikka juosten, eikä hengästyttänyt mitenkään ylenmääräisesti.

26. huhtikuuta 2001

Kokee väsyttävää olo jatkuvasti. Lisäksi tunne, että kun syö varsin nopeasti ruoan vaikutus häviää, ja tulee väsynyt, outo olo. Lisäksi kertoo, että mikään ei juuri huvita ja joskus tunne, että haluaisi kuolla. Sovitaan, että yrittää jatkaa Efexor 37,5 mg 1 x 3 lääkitystä. Tällä hetkellä ei kontakteja psykiatrian puolelle.

Viitteet ja liitteet

Efexor (kuvaus, Lääketietokeskus: Lääkeinfo.fi)
9. maaliskuuta 2001

Potilas kertoo, että psykiatri aloitti Efexor Depot 75:n aiemman Efexor 37,5 mg 1 x 2 sijaan. Huomasi, että tämä uudempi valmistemuoto huonommin vaikuttaa. Haluaisi entistä Efexoria. Mielestäni mitään lääketieteellistä syytä oireiden pahenemiselle syylle ei pitäisi olla, vaan kumpikin lääkeannos pitäisi vaikuttaa samalla tavalla, mutta jos potilas haluaa käytää Efexor 37,5 mg 1 x 2, asia mielestäni ok ja saa siitä reseptin.

Mielipide

Olen edelleenkin varma, että depot-versiot todellakin toimivat eri tavoin. Voisikohan sitä mitenkään selittää ummetuksella?
10. tammikuuta 2001

Tutkittava kertoo käyneensä keskussairaalassa neuropsykologin ja psykiatrin vastaanotolla. Keskustellaan jälleen pitkään tutkittavan oireista. Keskittymisvaikeuksia ja ajatusten keskittämisvaikeuksia ja monenlaisia muita oireita on. Lisäksi kyselee mahdollisista vitamiini/ruoka-aineallergiatutkimuksista. Varsinaisesti suolisto-oireita ei ole, mutta kuin voimat häviäisivät ja epäilee, että ruoka-aineet ja vitamiinit eivät kunnolla tehoa tai imeydy. Lisäksi lukenut, että jotkin ruoka-aineet voivat vaikuttaa vireystilaan ja tätäkin asiaa haluaisi selvitettävän.

Mielestäni tämä potilas hyötyisi uuden polven depressiolääkkeistä ja hän on jo saanutkin tietoa oma-aloitteisesti Efexor-lääkkeestä (37,5 mg, 1 x 1 muutaman päivän ajan ja sitten 1 x 2) ja olisi sitä nyt valmis kokeilemaan, joten aloitan lääkkeen. Kontrolli on siis viikon kulutta psykiatrilla. Joka tapauksessa ilmeisesti työvoimatoimiston kanssa ainakin neuvottelu olisi tulossa jatkoasioista. Tarkistetaan LA, täydellinen verenkuva, totaali-IGE ja virtsanäyte.

Mielipide

Tässä voi nähdä kiinnostuksen ravintoaineisiin kasvaneen, mutta ymmärryksen niiltä osin ollessa vasta kehittymisen alkuvaiheilla.

Viitteet ja liitteet

Vitamiinien merkitys ja suositeltava saanti (kuvaus, Ruokatieto Yhdistys ry: Ruokatieto)
25. toukokuuta 2000

Potilas soittaa PAD-bilirubiinivastauksista. Bilirubiini nyt 31 ja PAD-vastaukset normaalit. Losecista ei sanottavasti apua ollut. Tällä haavaa vatsan suhteen jatkotutkimukset mielestäni eivät ole ajankohtaiset, potilaalla meno psykologin ja psykiatrin vo:lle keskittymiskykyongelmien takia.

Viitteet ja liitteet

Losec (tuotesivusto, Bayer Oy: Losec)
11. toukokuuta 1999

Nyt kertoo, että fluoksetiinista ilmeisesti ollut apua siten, että pystyy paremmin keskittymään asioihin ja kuuntelemaan ystäviään. Lisäksi juttelee jälleen vatsavaivoistaan. Ajoittain tunne kuin ruoka juuttuisi mahalaukkuun. Joskus närästää, joskus röyhtäyttää, mutta ei usein. Painossa ei muutoksia. Samantyyppistä vaivaa oli pari vuotta sitten.

Lisäksi juttelee silmien kuivuusoireesta, joka tulee etenkin aamuisin. Ei rähmimistä tai kutinaa. Iltapäivisin silmät vetistävät. Keskustelussa on suhteellisen asiallinen ja rauhallinen, mutta tuo esille monia somaattisia ongelmiaan ja antaa lievästi ahdistuneen vaikutelman. Diagnoosi: F32.9, masentuneisuus. R45.0, ahdistuneisuus/hermostuneisuus/jännittyneisyys.

Mielestäni tällä potilaalla on psyykkistä problematiikka, mahdollisesti depressio ja sitä kautta somatisaatio. Toivoisin, että hän käyttäisi Fluoxetin-lääkitystä suht. säännöllisesti ainakin puoli vuotta, jolloin nähtäisiin myös vaikutus somaattisiin oireisiin. Mielestäni vatsan suhteen jatkotutkimukset eivät ole nyt indisoituja, koska oireet eivät ole pahentuneet ja ovat olleet monta vuotta.

Mielipide

Tässä on huomioitavaa se, että somaattiset ongelmat nähdään oireiksi psyykkisille ongelmille, sen sijaan että ajateltaisiin asiaa toisinpäin.
6. huhtikuuta 1999

Ei osaa sanoa onko fluoksetiinistä ollut apua. Edelleen päivisin varsin väsynyt ja haluton. Kertoo käyneensä työhaastattelussa mutta oli kuulemma niin väsynyt että siihen ei jaksanut oikein keskittyä. Keskustelussa mielestäni aikaisempi kertoja vapautuneemman oloinen. Diagnoosi: F32.9, masentuneisuus

Jatkaisin vielä Fluoxetin Generics 20 mg 1 x 1 lääkitystä kuukauden. Kontrolli 1 kuukausi. Keskustelun perusteella ei ainakaan selvästi huonompaan suuntaan tilanne ole menossa.

Mielipide

Antidepressiivien vaikutuksien seuraamisessa saa helposti kulumaan aikaan kuukausitolkulla. Niiden ohessa olisi järkevää tarkastella rinnakkain vaihtoehtoisia selityksiä ongelmille.
5. maaliskuuta 1999

Fluoksetiinin aikana ei koe suuria muutoksia tapahtuneen. Ehkä vähän vähemmän kiinnittää huomioita fyysisiin oireisiinsa ja on ainakin huolestunut niistä vähemmän. Keskustelussa mielestäni aiempaa avoimemman oloinen. Tämä seikka voi tietystä johtua siitä, että on tavattu jo useamman kerran.

Keskustellaan jälleen elämäntilanteesta, sosiaalisesta verkostosta ja vanhemmista. Jatketaan Fluoxetin-lääkitystä vielä ainakin kuukausi. Diagnoosi: R45.0, ahdistuneisuus/hermostuneisuus/jännittyneisyys

16. helmikuuta 1999

Verikokeet ovat normaalit. Edelleen valittaa mahan toimimattomuutta. Ahdistavaa tunnetta myös kurkussa ja tunne, että ruoka tarttuisi kiinni. Jälleen mukana lappu, johon kirjoittanut tukehtumisen tunteesta, nielemisvaikeuksista. Keskustelussa on selkeästi ahdistuneen, jännittyneen oloinen. Kuitenkin realiteeteissa, mutta juttelee somaattisista oireistaan laaja-alaisesti.

Aloitetaan masennuslääkitys (Fluoxetiini generics 20). Soittaa tilanteesta jo parin päivän kuluttua.

Viitteet ja liitteet

Masennuslääkkeet ja litium (tutkimusraportti, Medicina Oy: Farmokologia ja toksilogia -kirja, pdf)
11. joulukuuta 1997

Vatsakipu jatkuu. Syönyt viikon Nizaxia, jonkin verran auttanut, mutta oireita edelleen on, refluksityyppistä vaivaa, makuulla oireet pahemmat, polttelua rintalastan takana ja ylävatsalla. Syönti helpottanut. Ei närästelyä. Suolentoiminta normaalia. Kahvin, tupakan ja alkoholinkin nyt jättänyt.

Yleisterveys hyvä. Kivuton. Cor ja pulm ja suoliäänet auskultoiden normaalit. Abdomen pehmeä, myötäävä, aristamaton. Rintakehällä ei paineluarkuutta.

Jatkaa vielä Nizax-kuuria suunnitellusti. Prepulcidiä ei vielä halunnut kokeilla. Kontrolli Nizax-kuurin jälkeen, jos vielä oireita.

Viitteet ja liitteet

Nizax (kuvaus, Activis: tuotteet, pdf)
25. marraskuuta 1997

Edelleen vatsavaivoja, ylävatsan polttelua ja rintalastan takaistakin polttelua makuulla ollut. Suoli toimii laiskanlaisesti.

Vatsaansa ei nyt halunnut palpoitavan. Vatsakatarrityyppistäkin oiretta voisi olla toiminnallisen lisäksi. Kokeeksi Nizax hoitokuuri. Vi-Sibliniä suolentoimintaa parantamaan. Kovaa kutinaa. Ataraxia käyttänyt jo muutaman vuoden. Jos ei kutina ala vähitellen helpottamaan, voidaan sappi- ja maksakokeet tarkistaa.

10. maaliskuuta 1997

Nyt kokeiltu Aurorixia (MAO-A-entsyyminestäjä), josko se vaikuttaisi jatkuvaan väsyneisyyteen. Tästä ei koe mitään apua olevan, olon ollessa edelleen samanlainen: iltaisin ei tahdo saada unta, asiat pyörivät mielessä, aamuisin nukkuu useasti pommiin, kun unissaan laittaa kellon kiinni. Myöskin ollut mielestään tavallista hajamielisempi viime aikoina, keskittymiskyky tuntuu olevan huono, koulukaan ei kiinnosta. Kaikki tuntuu vaativan ponnistusta.

Nyt kokeiltavaksi Seroxat, saanut tästä 20 kpl näytepakkauksen mukana. Ennen lääkkeiden loppumista uudelleen vastaanotolle kertomaan voinnistaan.

Mielipide

Näihin aikoihin en ymmärtänyt ruokavalioista juuri mitään, eikä juuri kukaan ollut paimentamassa minua kiinnittämään siihen enempää huomiota. Jälkeenpäin ajatellen voitaisiin arvioida, että kaikki antidepressiivilääkityskokeilut olisivat olleet tarpeettomia, jos ruokavalioon ja ruoansulatuksen toiminnallisuuteen olisi kiinnitetty enemmän huomiota.

Viitteet ja liitteet

Aurorix (kuvaus, Lääketietokeskus: Lääkeinfo.fi)
7. elokuuta 1995

Potilaalla parin kuukauden ajan kutinaa iholla. Jos raapaisee ihoa, raapaisualueelle kehkeytyy punoitusta. Zyrtecillä pysyneet oireet kurissa. Erityistä allergista tekijää ei tiedossa. Selkään sormella vedettäessä selvä pitkään kestävä jälki eli dermografismusta on. Saattaisi liittyä ihan tämmöiseen dermografismukseen potilaan oireet.

Mielipide

Minulle ei ole koskaan selvinnyt, mistä tai miksi tämä nokkosihottuma on minulle tullut. Sellaista ei ollut esim. alle 10-vuotiaana.

Viitteet ja liitteet

Zyrtec (kuvaus, Lääketietokeskus: Lääkeinfo.fi)
4. helmikuuta 1993

Poliorokotus

Mielipide

On näitä useampikin annettu. Jos oikein kaaviosta luen, niin jopa seitsemän kertaa. Eikö vähempikin riittäisi?

Viitteet ja liitteet

Poliorokotteet (kuvaus, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)
Mihin rokottamalla pyritään? (artikkeli, Kustannus Oy Duodecim: Terveyskirjasto)
20. huhtikuuta 1989

2. MPR-rokote

20. toukokuuta 1988

Loukannut vasemman olkapäänsä. Tänään ilmeisesti nujakoinut hieman toisen pojan kanssa, tionen poika lyönyt vasempaan olkapäähän kädellä. Käsi tullut kipeäksi olkapään kohdalta.

Yleisterveys hyvä, ryhti normaali, käsien puristusvoimat symmetriset, sormien saksaamiset onnistuvat hyvin, pulssit radiaaliksessa +/+, käsivarren tunto sekä deltalihaksen että perifeerisesti kohdalta normaalit, palpoiden lievä aristus vasemman acromion alapuolella, vasemmalla etupuolella pieni 0,5 cm:n kokoinen vanha mustelma, muuten ei olkapäässä mustelmaa, käsien liikkeet täydet, sekä anteversio että abduktio, paidan riisuminen ja pukeminen käy varsin mainiosti. Reippaastikin palpoiden ja kättä heiluttaen ei selviä aristuksia.

Mielipide

Tässä on todennäköisesti kaksi eri havaintoa yhdistynyt luulossa, että kaveri olisi jossain vaiheessa muksaissut olkapäähän. Käsi todella oli sitä liikuttaessa erittäin kipeä ja tuolloin tuntui luontevalta selitykseltä, että kyse on varmastikin siitä, että kaveri on muksaissut olkapäähäni jossain vaiheessa, sillä jotain pientä rymyämistä oli aiemmin ollut, vaikkei juuri silloin mitään erityistä tapahtumaa mieleen tullutkaan. Kaveri itse oli täysin varma siitä, ettei hän ollut minua muksaissut. Mustelmajälki, joka lääkärin mukaan oli vanha jälki ja jonka syntytapahtumaa en tuolloin myöskään muistanut, vahvisti osaltaan todennäköisen väärän luulon syntyä ennen lääkärille menoa. Kipu itsessään ei kestänyt kovin pitkään. Lääkäriin päästessä se oli melkeinpä poissa.
28. huhtikuuta 1988

Tetanusrokote

Mielipide

Lisäksi useampina vuosina samaista rokotetta yksittäisenä rokotteena tai monirokotevalmisteena (DTP-rokote).

Viitteet ja liitteet

Suomalainen rokotusohjelma (artikkeli, Kustannus Oy Duodecim: Terveyskirjasto)
Jäykkäkouristusrokotus voimaan (artikkeli, TerveSuomi.fi)
27. helmikuuta 1985

Mikä rokote on Po-Sb (Po-Sg? Po-S6?)

31. lokakuuta 1983

Lievää lämpöilyä muutaman päivän. Korvakipua vasemmalla. Nielu siisti. Oikea tk vaalea, heijasteinen ja herkkäliikkeinen, vasen tärykalvo punoittava, liikkuvuus hieman heikompi, rinne +/-. Otisis media l.sin. Jälkitarkastus.

11. huhtikuuta 1983

Korvat kipeät, pientä lämpöä. Pulm. ausk. Nielu siisti. Kaularauhasisa jo hieman aristelee. Tk:t punoittavat, jäykähköt. Otitis media l.a. Korvakontrolli 2 vk.

Mielipide

Ilmeisen vanha lääke tuo Oribact, sillä perusverkkohaulla ei löydy tietoa ko. lääkkeestä.

Viitteet ja liitteet

Rinomar (kuvaus, Kustannus Oy Duodecim: Terveyskirjasto)
Rinomar tabletti (kuvaus, Lääketietokeskus: Lääkeinfo.fi)
12. tammikuuta 1983

Bronchiitin jälkitarkastuksessa. Uudelleen alkanut kuivaa yskää, ei kuumetta. Hengittää yleensäkin suun kautta, kuorsaa. Yt hyvä, adenoidi habitus. Tk:t kunnossa, nielussa kookkaat nielurisat. Nenän limakalvot jnv turvoksissa, ei märkäisiä eritteitä. Keuhkot ausk. Kuvataan kitarisa ja ja poskiontelot, soittelevat tuloksista. Tämänhetkisen yskän hoidoksi entinen Silomat comp. ja höyryhengittely.

15. joulukuuta 1982

Kahtena yönä ollut kovaa yskää, eilen lämpöä ad 37,4. Tk:t siistit, nielurisat kookkaat, ei peitteitä. Kaulalla muutamia imusolmukkeita, joissa ei aristusta. Keuhkoista auskultoiden oikealta puolelta puhtaat hä:t, vasemmalta muutamia inspiratorisia rasahduksia, ei pneumonista. Bronkiittiin sopiva ausk. löydös. Hä:n suhteen kontrolli kuurin loputtua.

23. marraskuuta 1982

1. MPR-rokote

Viitteet ja liitteet

Onko moni saanut oireita MPR-rokotteesta? (keskustelu, Otavamedia: Ellit)
Onko MPR-rokotteen ja autismin välillä yhteys? (lista, Rokotusinfo ry)
MPR-rokote (keskustelu, Aller Media Oy: Suomi24.fi)
Tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko -rokote (MPR) (kuvaus, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)
MPR-rokotus (keskustelu, Kimmo Laurila: Vauva.info)
5. lokakuuta 1982

Tänään noussut kuume ad 40. Kurkku kipeä. Yleistila hyvä. Nielurisat kookkaat, punoittavat ja peitteiset, kaulalla suurentuneita imusolmukkeita. Korvat kunnossa. Cor et pulm. ausk. Hoidoksi Penimill ped.

Mielipide

Lieköhän Penimill jokin penisilliini myöskin?
22. tammikuuta 1980

4 päivää kuumetta. Nyt 38,1. Koko ajan yskinyt. Yskä melko kovaa. Yleisterveys melko hyvä, nielussa lievä punoitus, ei tonsilliittia. Hä siisti. Muuten hyväkuntoinen poika. Pitäisin vielä primääristi virustulehduksena eikä antibioottia sen takia. Sir Ephehdrin ped. yskään, tarkistellaan tilannetta uudestaan, josko yskä ja kuume jatkuvat.

3. helmikuuta 1979

Edellisen kuurin jälkeen ollut terveen tuntuinen. Nyt kuitenkin kolme päivää jälleen kuumetta ja valittelee päätään. Ei yskää tai nuhaa. Keuhk. norm. hä. Kaulalla l.a. pieniä liikkuvia rauhasia. Nielu kovasti punainen, peitteitä en tonsilloissa kuitenkaan näe. Tk:t terveen ja heijasteisen näköiset l.a. Mitään niskajäykkyyttä ei ole. Ei ihottumia.

14. tammikuuta 1979

4 vuorokautta kuumetta, ei yskää tai nuhaa. Päänsärkyä on valittanut, ei niele ruokaansa. Lakikaarissa punoitusta, tonsillat turvonneet, katteiset, kaulalla suurentuneet rauhaset.

Mielipide

Käytetty tuotenimike on ollut V-Pen (kapeakirjoinen penisilliini). Hatarana yhteytenä v-penisilliini mahdollisena nokkosihottuman aiheuttajana - jota tosin esiintyi, tietääkseni, vasta murrosiässä keskivaiheilla.

Viitteet ja liitteet

Bakteerit (artikkeli, Wikipedia)
Nokkosihottuma - urtikaria (kuvaus, MSD: www.apuaallergiaan.info)
Yleistä mikrobeista (kuvaus, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira)
History of penicillin (lista, Wikipedia)
V-Pen (kuvaus, Kustannus Oy Duodecim: Terveyskirjasto)
Jättääkö aika penisilliinistä? (artikkeli, Duodecim-seura: Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim)
Penilisiini – hyvä renki, huono isäntä? (artikkeli, YLE: Akuutti)
Penisilliinin keksiminen (teema, Suomen apteekkariliitto: Apteekkimuseo)
Lääkeaineallergia (artikkeli, Itä-Suomen yliopiston Farmasian laitos: Tiedätkö lääkkeistä?)
Penicillin (artikkeli, Wikipedia)
Soluseinämää heikentävät bakteerilääkkeet (teema, Medicina Kustannus: Medicina, pdf)
10. huhtikuuta 1978

5 päivän kuumeperiodin jälkeen jäljellä rohina ja yskä. Nielu rauhallinen, korvat terveet, hengitysäänet rohisevat. Lääkkeeksi Penaltaa ja Sir Ephehdrineä.

Mielipide

Penalta (amoksosilliini) on eräs antibiootti. Sir Ephedrin "laajentaa keuhkoputkia vähentämällä keuhkoputkea ympäröivän sileän lihaksen supistustilaa. Verisuonen seinämässä se aiheuttaa vastaavan lihaksen supistumisen ja kohottaa näin verenpainetta ja kiihdyttää sydämen lyöntitiheyttä." Internetissä olevien viestien mukaan melko vaihtelevia efektejä aiheuttava, mutta ilmeisesti nykyisinkin paljolti käytetty aine.

Viitteet ja liitteet

Kokemuksia Sir. Ephedrin paediatr. yskänlääkkeestä? (keskustelu, Otavamedia: Kaksplus)
SIR. EPHEDRIN -oraalineste (kuvaus, Lääketietokeskus: Lääkeinfo.fi)
1. marraskuuta 1976

BCG-rokote

Viitteet ja liitteet

BCG-rokote (kuvaus, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)
Kansallinen rokotusohjelma (lista, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)
Tämä sivusto esitti sisälletyn tietoaineiston ja tämän tiedon välisten keskinäisten suhteiden avustuksella väittämän, jonka mukaan kaikki esiintyneet negatiiviset oireet olisivat pysyneet poissa ja että saadut diagnoosit ovat olleet tarpeettomia, jos olisi vain osattu tutkia ja hoitaa oikein. Hypoteesina oli, että kaikki kuvaillut oireet ovat häivytettävissä, mahdollisesti jopa pelkällä ruokavalion säätämisellä. Lopputulemana oli, että kaikki oireet saatiin häivytettyä. Palvelimen resursseja muuhun käyttöön vapauttamiseksi, on kaikista yksittäisistä sivuista tuotettu automatisoidusti esigeneroidut versiot, joista yksi sivu on juuri paraikaa tässä esillä tarkasteltavaksesi.

Lue lisää PDF-dokumentista "Ryydyiksnä — Taustakertomus ja ideakuvaus".