10. elokuuta 2011

Käyty näytättämässä lääkärille jalassa ollut punasinistä "läikkää". Kuulemma tuo selkeästi mieleen punkin pureman aiheuttaman jäljen, vaikka käyttikin ilmaisuja "onpa kyllä" ja "erikoinen". Jäljet reunat olivat hiukan menettäneet selvärajaisuuttaan kuluneiden päivien aikana, uloimpana olleen heikosti punainen "vyöhykerengas", jäljen kokonaisuudessaan ollessa 15 cm halkaisiljaltaan. Aloitettu parin viikon antibioottikuuri. Pitänee syödä nuo antibiootit huolella, niin ei sitten tarvitse kohteen vastustyskykyä kehittää ja tehdä hoidosta vaikempaa. Mitään kipuja jäljen kohdalla ei ole ollut, lähinnä pientä kutinaa, johon on auttanut antihistamiini, jota muutenkin käytän. Viikonlopun kuumeilujakson jälkeen en ole havainnut mitään uusia oireita ja läikkää lukuunottamatta olo on matkalla sitä tilannetta kohden, jossa oltiin edellisviikolla eli varsin ok:ta. Jos kyse on punkin pistämisestä, ei itse pistotapahtumaa ole tullut huomattua missään määrin.

Viitteet ja liitteet

Borrelioosi (teema, Suomen Lyme Borrelioosi Ry)
Borrelioosi eli Lymen tauti (kuvaus, Duodecim: Terveyskirjasto)
Borrelioosi (teema, Suomen Reumaliitto: Suomen Reumaliiton Punkkisivut)
15. heinäkuuta 2011

Runsaasti ummetusvaivaa ollut jo pidemmän aikaa. Lisäksi nyt parin kuukauden ajan epämääräistä särkyä jaloissa. Kipu symmetristä pakotusta molemissa jaloissa, toisinaan häviää, rasitus jonkin verran pahentaa. Minkäänlaisia turvotuksia jaloissa ei ole ollut. Potilas itse huolissaan siitä, että jalkojen laskimot pullistuvat näkyville. Potilas näyttää kännykästään valokuvia jalkojen suonista, nämä täysin normaalilta näyttäviä laskimoita jaloissa.

Potilaan yleistila hyvä. Hoikka, hyväkuntoinen mies. Paino 73 kg. Verenpaine vastaanotolla mitattuna 136/84. Potilas esittää moninaisia vaivojaan tietokoneella laadituilla kaavioilla. Muutenkin tuntuu kovasti vaivojaan miettivän ja analysoivan. Itse on sitä mieltä, että myös jalkojen kivut kietoutuvat suoliston toimintaan tai toimimattomuuteen. Statuksessa jalat ja selkä symmetriset. Palpoiden jalat kivuttomat. Lihasvoimat normaalit ja symmetriset. Mitään merkkejä laskimovajaatoiminnasta jaloissa ei näy.

Mielipide

En tiedä minkälaiseen ideaaliin tai muuhun vertailukohtaan lääkäri jalkojeni suonistoa vertasi, mutta jaloissani todella oli esiintynyt huomattavasti enemmän koholla olleita verisuonia (kohouma 2 - 6 milliä) kuin missä tilassa ne normaalisti ovat. Sittemmin tilanne on palautunut normaaliksi ja jalat ovat aiempien kohoilualttiiden kohtien kohdilta yhtä sileän oloiset kuin sopivaa onkin, eikä verisuonien kohoilu saa enää edes houkuteltua esille vääntämällä jalkaa johonkin tiettyyn asentoon.
20. kesäkuuta 2011

Nyt kevään aikana ollut jatkuvaa ummetusta. Kertomansa mukaan yrittänyt liikunnan, kuidun lisäyksen ja ummetukseen tarkoitettujen lääkkeiden turvin jatkaa. Väsyneisyyttä. Keskittymiskyky herpaantuu. Lisäksi ajoittain säärten laskimot nousevat herkemmin esiin ja näyttää kuvia näistä kännykällään. Koulusta ei koe suurta tukea saaneen. Opinnot ovat jo muutoin suoritettuna, mutta työharjoittelusta puuttuu osa. Haluaisi riittävän haastavaa työtä, mutta miettii jaksaisiko sitä täyspainoisesti nykytilassaan tehdä.

Vuo- ja ympyräkaavioiset selvitykset mukana. Keskeisimpinä suolisto-oireet ja unettomuus.

Mielipide

Ongelman voi pelkistää, suurta varovaisuutta noudattaen, latautumisen käsitteeseen. Elimistöllä on kaiken liikunnan, miettimisen ja muun toiminnan seurauksena tarpeena kuluttaa erilaisia aineita enemmän kuin mitä on saatavilla. Tälläistä resursseihin vertaamista ei kuitenkaan sovi ylikäyttää, eikä täten soveltaa aivan joka kohdin, mutta ajattelun työvälineenä se on ummetuksen vaikutuksien hahmottamisessa varsin kätevä.
30. toukokuuta 2011

Lähettänyt terveydenhoitajalle jälleen yksityiskohtaista tietoa suoliston toiminnasta ja yleisestä voinnistaan.

Mielipide

Olin muutamaan otteeseen lähettänyt koosteita olotiloistani, pyytämättä. Kohteliaisuudesta tiedustelin myöhemmin, josko niiden lukeminen/käsittely olisi liian kuormittavaa lääkärin työn kannalta, eikä aikomukseni muutenkaan ollut tarkoitus pitää päiväkirjaa, vaan kirjata ylös olennaisimpia oireitani yms., pitkälti itseänikin varten.
4. toukokuuta 2011

Univaikeuksien ja ummetuksen välistä yhteyttä miettinyt. Lievää apua ummetukseen saanut apteekkituotteista. Haluaa keskustella lääkärin kanssa. Varattu puhelinaika.

22. syyskuuta 2010

Kävelee vastaan. Kertoo äkillisesti alkaneesta huonosta olosta. Aiemmin ollut hyperventilaatiokohtauksia. Tavattaessa tila parantunut, ei hengitysvaikeuksia, ei kipuja. Olo parempi.

Mielipide

Näihin aikoihin ruokavalioon ja ummetukseen liittyvät ongelmat alkoivat nousta uudemman kerran esille. Ruoansulatuksen ja ummetuksen vaikuttavuutta ei vain ole tullut ymmärtäneeksi riittävässä määrin, osatakseen huomioida niiden merkitystä oikealla tavalla, varsinkaan jos esim. ummetus ei ole jokapäiväistä ja erityisen ilmiselvää. Tässä olin tilannut itselleni ambulanssin, sillä hengenahdistuskohtaus oli noussut niin nopeasti ja yllättäen, enkä ollut koskaan aiemmin kokenut sellaista. Olotila meni kuitenkin suurimalta osin ohi odotellessa ja kaikkosi kokonaan, kun sai ummetuksen häivytettyä.

Viitteet ja liitteet

Hyperventilaatio-oireyhtymä (artikkeli, Kandidaattikustannus Oy: TherapiaFennica)
8. kesäkuuta 2010

Nyt kertoo muuttaneensa ravitsemukseensa liittyvää toimintaa niin, että syö erilaista kalaöljykapselikoostumusta, joka auttanut paremmin unen tuloon. Aiemmin ollut pettynyt yksityissektorilla käytyään ravitsemusterapeutilla, jolla ei mielestään ollut riittävän syvällistä ymmärrystä ravitsemusasioista. Formaalisti keskusteleva.

Ajatuskuviot kulkevat ruoan ainesosasten ja voinnin välisissä yhteyksissä, selkeisiin mielialaan liittyviin asioihin kunnolla päästä kiinni. Haluaa kuitenkin päästä keskustelemaan psykiatrian kanssa asioistaan. Myös ravitsemusterapeutilla käynti vähitellen alkaa kiinnostamaan.

Tehdään potilaan luvalla lähete MTK:hon ja syksyn kuluessa katsotaan aikaan ravitsemusterapeutille. Tällä hetkellä vapaita aikoja ei ole.

Mielipide

Syy sille, miksi tartuin lääkärin ehdotukseen psykiatrilla käynnistä, liittyi siihen, että voisi olla mielenkiintoista kuulla sellaisen ihmisen mielipide asiaan, jolla saattaisi ymmärtää kumpi oli ensin: ummetus vai psyykevaivat. Korostin, etten haluaisi tavata ketään harjoittelijapsykiatria, mutta peruttuani ensimmäisen jo valmistuneen psykiatrin ajan sopimattomana, sain juurikin sellaisen harjoittelijan ajan, minkä myös peruin. Sain myöhemmin ajan psykologille, joka ei varsinaisesti ole aivan sama kuin psykiatri, mutta suostuin kuitenkin kertaalleen tapaamaan hänet.
23. helmikuuta 2010

Kyseessä tietotekniikan opiskelija, joka on aiemmin keskeyttänyt opintonsa ja palannut uudelleen opiskelemaan. Väsyneisyyttä ja sosiaalisten kontaktien puutetta. Näyttää monimutkaista vuokaaviota, jonka ummetuksen, unihäiriöiden, väsyneisyyden, keskittymishäiriöiden yms. yhteenliittyvien pohjalta. Näitä asioita pohdiskellut itsekseen.

Pystyy juoksemaan 4 - 8 km:n lenkkejä. Ummetusongelmia. Tällä hetkellä ei lääkityksiä lukuunottamatta Cetiriziniä.

Hymyä tulee. Vastaanotolla asiallinen. Mieliala-asioihin ei nyt tartu. Sovitaan labroille menosta. Kyselee vastaukset terveydenhoitojalta myöhemmin.

6. huhtikuuta 2008

Iltapäivystyskäynnillä hengenahdistusoireilun vuoksi. Happisaturaatio 100. Verensokeri 6,7. Pulssi 82. Seurannassa vointi rauhoittui. Yleistila hyvä. Asiallinen, rauhallinen mies. On mahdollista, että potilaalla on ollut hyperventilaatiokohtaus, jonka yhteydessä ilmaantui heikotus ja puutumisoireet. Jos kohtaus ilmaantuu uudelleen, potilas varaa ajan omalle lääkärille jatkotutkimusta varten.

16. helmikuuta 2004

Kokee olonsa edelleen väsyneeksi. Mikään ei huvita eikä oikein näe ulospääsyä ongelmistaan. Kertoo, että kun nukkuu paljon, nukkuminen vie energian pois. Kyselee tutkimuksia, joissa asiaa voisi tarkemmin selvittää. Tarkoittaa laboratoriotutkimuksia. Kokee, ettei tässä tilassa jaksaisi keskittyä uusiin työpaikkoihin.

Mielipide

Kesällä muutin toiseen kaupunkiin opiskelemaan, mikä jo itsessään teki olon kaiken kaikkiaan huomattavan paljon paremmaksi. Mistä tämä johtui, sitä voi tulkita ja arvailla.
16. tammikuuta 2004

Lääkitystä ei aloittanut. Kokee, että jos ravintoasiat ja unen laatu olisivat paremmat voisi kaikenkaikkiaan paremmin. Jätti allekirjoittaneelle kuvauksen nykyoireista. Kuvaus sisältää monentyyppistä problematiikkaa, erilaisia näköhäiriöitä, todellisuudentajun häiriöitä. Kyseli mahdollisuudesta päästä silmälääkärille. Ehdotin, että hän kävisi silmälääkärin tarkastuksessa yksityisesti. Mielestäni potilaan oirekuva ei silmäsairaudella selity.

Mielipide

Itseasiassa tässä vaiheessa julkisessa terveydenhuollossa ei enää päässyt ollenkaan niin helposti erilaisiin tutkimuksiin ja hoitoihin. Lääkäri kielsi julkisen silmälääkärin käytön mahdollisuuden erittäin pontevasti, vaikkei se hänen käyntiraportistaan ilmenekään. Kävin myöhemmin yksityisellä silmälääkärilla, joka ei erittäin kattavan silmien tutkimisen jälkeen löytänyt niistä mitään erityistä vikaa. Silmien ajoittaiseen kuivuuteen hän ehdotti silmätippoja.
16. joulukuuta 2003

Potilas tulee lääkitysasiassa vastaanotolle. Kertoo, että Fevarinista tuli voimakas väsymys ja sen keskeytti, mutta tästä jo kuukausi. Kokee, että Fevarinin lopettamisen jälkeen jotenkin outo. Esim. peiliin katsoessa kokee, että ei olisi kuvassa, vaikka itsensä peilistä normaalina näkeekin. Samoin kokee, että huone ei ole entinen. Näkee tavalliset tavarat huoneessaan, mutta kokee ne jotenkin erilaisina. Lisäksi jonkinlaista itsen häviämisen tunnetta. Kertoo, että olo ei olo paha, ei ahdistunut, eikä ahdistu näistä tuntemuksistakaan.

Myöhään käy nukkumaan. Nukkuu pitkään. Aloitetaan pieniannoksisesti neuroleptilääkitys. Sovitaan, että voin olla potilaan luvalla yhteydessä neurologian poliklinikkaan, josko sieltä jonkinlaista kuntoutus- tai jatkosuunnitelma-apua löytyisi. Aiemmin olin yhteydessä neuropsykologiin, joka lupasi näitä asioita selvittää, mutta asia jäi tekemättä. Kontrolli viimeistään kuukauden päästä.

Potilas on siististi pukeutunut. Kontaktissa asiallinen, mutta tuo aiempaa laajemmin ajatuskuvioita, jotka mielestäni viittaavat psykoottistason oireiluun. Tulee tunne, että potilaalla on jonkinlaista hajoamisen pelkoa, jota ei kuitenkaan saa kuvattua ulos, vaan se tulee näillä oireilla. Sairaidentunnetta potilaalla on jonkin verran, mutta jollakin tapaa tuntemus omaan itseen on kadonnut.

Mielipide

Näissä kuvaillussa tuntemuksissa yhdistyy sekä normaali oman persoonan tarkastelu sekä todennäköisen tuolloisen ummetuksen ja ruoansulatusvaivojen aiheuttama vaikeus pitää normaalia kehon homeostaasia ja metaboliikkaa hyvässä kuosissa. Myöhempinä vuosina kävi selkeämmin ilmi kuinka nopeasti oudot tuntemukset menevät ja tulevat suhteessa siihen, mikä on esim. ummetuksen aste.
21. lokakuuta 2003

Käynyt verikokeissa lähinnä kalkin mataluuden takia. Kokeita otettu 1.10. Seerumin rauta, magnesium, elektrolyytit, verenkuva, kalsium normaalit, myös fosfori normaali. Potilas kertoo noudattaneensa paleotyyppistä ruokavaliota, jota itse modifioinut. Allekirjoittanut tarkistaa potilaan käyttämän ruoka-aineluettelon ja se sisältää mielestäni kaikki tärkeät ruoka-aineet ja vaikuttaa terveelliseltä.

Potilaalle ehdotettu joskus Fevarin-lääkityksen aloittamista. Käynnistetään Fevarin-lääkitys pienellä annoksella. Lääke tulee ottaa illalla. Kontrolli yksi kuukausi. Verikokeet eivät anna aihetta jatkotoimiin. Kontaktissa potilas asiallinen. Muita tutkimuksia ei nyt tehdä.

12. kesäkuuta 2003

Käytössä Kestine nokkosihottumaan ja Nasonex-nenäsumute. Muutoin terve. Lukenut paljon ns. paleontologisesta ruokavaliosta ja haluaa nyt sitä noudattaa, aloittanut ruokavalion eilen illalla. Vältettävien ruoka-aineiden listalla mm. maitotuotteet, samoin peruna. Aikaisemmin ollut paniikkihäiriö- ja hyperventilaatiotyyppisiä oireita, näihin ei lääkitystä. Paperipussiin hengittely auttanut näihin oireisiin. Keskustellaan ruokavaliosta, näin nopeasti ei minkään ravintoaineen puutos voi vaikuttaa.

Yleisterveys hyvä, asiallinen. Mukana esite paleontologisesta ruokavaliosta. Tutkimustilanteessa ei hyperventiloi.

Mielipide

Tekstissä mainittu paleontologinen ruokavalio tarkoittaa paleoruokavaliota. Kyseessä iltapäivystyskäynti.
12. kesäkuuta 2003

Pitkän aikaa nenän tukkoisuutta. Ei uusia oireita. Kokee, ettei Nasonex ole tarpeeksi auttanut. Vaihdetaan Flixonase Lomudal Nasaliin. Nenän kuorikot melko punoittavat ja limaiset. Ei polyyppejä näkyvissä. Nielu muutoin siisti.

21. toukokuuta 2003

Terveyskeskuslääkäri on poikkeuksellisesti lähettänyt kirjeen, jossa hän kertoo, että on yrittänyt tavoittaa minua sovitusti puhelimitse siinä onnistumatta. Kertoo, että verikokeissa veriarvot olivat muuten hyvät, mutta kalsiumarvo oli hivenen matala. Arvon mataluuden syy jää epäselväksi. Suosittelee, että kävisin vielä lähiaikoina kontrolliverikokeissa, joihin on laittanut lähetteen valmiiksi.

7. toukokuuta 2003

Ensinnäkin nenä tuntuu tukkoiselta, vinkuu. Tämä haittaa ihmisten parissa olemista ja kokee, että hengittää raskaasti, äänekkäästi. Kestineä käyttää, muita lääkityksiä ei nyt käytössä. Toisena ongelma väsymys. Yhdistää väsymyksen syömiseen. Kertoo tiettyjen murojen syömisen saavan varmuudella aikaan olon heikolta tuntumisen ja lihassärkyjen alkamisen. Sormet tuntuvat kylmiltä ja hengitys muuttuu raskaaksi. Yrittänyt virkistää oloaan liikunnalla, sekään ei auttanut.

Varsin myöhään käy nukkumaan ja voi valvoa koko yön. Sellaisessa käsityksessä, että jos nukkuu mahdollisimman vähän, olo pysyy yleensä pirteänä. Zombien fiiliksestä kirjoittaa ja puhuu. Varannut jo ajan ravintoterapeutille, mutta joutunut sen perumaan.

Kertoo myös näköhäiriöstä. Ikäänkuin näkökentän päällä olisi jonkinlainen kalvo, joka erottuu lähinnä tummaa taustaa vasten. Käynyt optikolla, joka todennut silmät virheettömiksi. Mukana kuva, jossa yrittää näköongelmaansa selventää. Näköongelman kuvaus jää allekirjoittaneelle vähän epäselväksi.

Katsottiin nyt perusverikokeita. Keskusteltiin koulukunnista, jotka näkevät hiilihydraattien syömisen haitalliseksi ja tältä pohjaltakin potilaan oireita voisi lähestyä.

Mielipide

Jälleen huomaan maininneeni pirteämmän olon, jos nipsaisin hiukan unen määrästä pois.
22. helmikuuta 2001

Huomannut suurentuneita imusolmukkeita kaulalla. Muutamia benignejä imusolmukkeita tuntuu. Lisäksi kaulalla oikeassa hartiassa yksi imusolmuke, joka mielestäni myös benigni. Potilas kokee hyötyneensä Efexorista ja saanutkin siitä jatkoreseptin.

Viitteet ja liitteet

Efexor (kuvaus, Lääketietokeskus: Lääkeinfo.fi)
Benign (sanasto, IAC Corporation: Dictionary.com)
Imusolmuke (sanasto, useita tiedontuottajia suomalaisista yliopistoista: solunetti)
15. joulukuuta 2000

Ahdistuskohtauksia ollut ja monenlaista muuta vaivaa ja potilas on tehnyt allekirjoittaneelle yli 30 sivun kirjelmän oireistaan ja elämästään. Neurologian poliklinikkaan ollut yhteydessä.

12. joulukuuta 2000

Tulee pääasiassa pari päivää vaivanneen tihentyneen virtsaamistarpeen vuoksi, joka on vaivannut pari päivää. Joutuu 1 – 3 tunnin välein käymään. Kirvelyä tai kipua virtsaamiseen ei liity. Ruvennut epäilemään diabeteksen mahdollisuutta. Täällä otettu sormenpäästä verensokeri. Se täysin normaali. Lisäksi kertoo ohimenevistä heikotuskohtauksista, ilmennyt aiemminkin vaivanneita hyperventilaatiokohtauksia, hengitys tuntuu tihentyvän ja päässä tuntuu oudolta. Huomannut myös pulssin nousevan aika herkästi, välillä myös päässä jollain tavalla heittää. Aikaisemmin hyperventilaatiokohtaus ja paperipussiin hengitelyt ja tilanne lauennut. Välillä vapisuttaa ja suuta kuivaa.

Mielipide

Jälleen suurella todennäköisyydellä ruokavalioon ja jonkinasteiseen ummetukseen liittyvää. Otetut näytteet ovat tyypillisesti normaalirajoissa, kuten tässäkin verensokeri.

Viitteet ja liitteet

Verensokeri ja diabetes (artikkeli, Sanoma Magazines Finland Oy: HyväTerveys)
31. lokakuuta 2000

Potilas saanut säännöllisesti hengenahdistuskohtauksia, jotka ainakin osittain helpottuneet paperipussihengityksellä. Hengityskohtauksien yhteydessä myös vatsantoimintahäiriöitä siten, että joutuu menemään vessaan [eufenismi tähän], mikä sitten saakin hengenahdistuksen tunteenkin helpottamaan.

Potilaan oire voi olla hyperventilaatio/paniikkihäiriötyyppistä ja kuten jo moneen kertaan arveltu, depressiotakin voi olla mukana. Potilas yhdistää vaivansa myös osittain vatsan toimintaan ja kokee Somacista hyötyneensä. Kokeillaan nyt pientä annosta Somacia kolmen viikon ajan. Mielestäni kuntouttavat toimenpiteet olisi syytä aloittaa neurologisella poliklinikalla tai psykiatrian poliklinikalla ja potilaan työkykyisyyttäkin tällä hetkellä tulisi arvioida.

Mielipide

Tässä on huomioitavaa se, kuinka depressio määritellään erilliseksi komponentiksi, vaikka diagnoosina se on vain sumeasti määriteltävissä oleva oireyhtymä. Arkikielessä käytettynä unohtuu lähes pääsääntöisesti se, että depression oirekriteerit voisivat täyttyä myös pitkään jatkuneen lievän ummetuksenkin vuoksi - psykiatria ei ole aivan eksaktia tiedettä.

Viitteet ja liitteet

Somac (kuvaus, Lääketietokeskus: Lääkeinfo.fi)
Paniikkihäiriö (artikkeli, Introspekt Helsinki: artikkelit)
Paniikkihäiriö (kuvaus, Duodecim: Terveyskirjasto)
15. syyskuuta 2000

Käynyt spirometriassa, jossa todettu lievä obstruktio. Kertoo, että siellä tehdyn bronkodilaatiokokeen jälkeen oli helpompi hengitellä. Kuitenkin nyt taas kurkunkuristusta ja tänne tullessa voimakkaasti hengästynyt. Somac vatsaoireisiin auttanut ja haluaisi mielellään sitä uusituttaa.

Mielestäni ei niin hermostuneen oloinen kuin aikaisemmilla käynneillä.

Mielipide

Hermostuneisuus on hankala sana, sillä se ymmärretään ja sitä käytetään usein kuin se kuvaisi tyypillisesti hitaasti muuttuvia persoonanpiirteitä, eikä niinkään lyhyelläkin aikavälillä muuttavia käytöksenpiirteitä, jotka voivat johtua ruokavalion vaikutuksesta ja/tai ummetuksesta.
15. elokuuta 2000

Yöllisiä hengitysvaikeuksia ollut taas viime yönä. Joutunut useamman kerran sängystä hengittelemään. Lisäksi kertoo, että ajoittaisia vihlaisuja kantapäässä tai esim. haiuksissa, jotka tuntuneet myös hyvin jännittyneiltä. Sovittiin, että tulee vielä PEF-seurannan aloittamista varten hakemaan mittarin lainaan ja myös lääkkeenotto-opetukseen sairaanhoitajan vastaanotolle.

Mielipide

Tässä kohdin ollaan menty harhaan. Hengenahdistukset ja erilaiset vihlaisut ovat todennäköisesti olleet oireita, jotka ovat johtuneet ruokavaliosta/ummetuksesta.
26. heinäkuuta 2000

Ylävatsavaivaa edelleen, tuntuu että yöllä mahanesteet pääsevät kurkkuun ja jonkin verran sitä ärsyttävät. Ongelmana hengenahdistuksen ja hapen loppumisen tunne. Tuntuu hengästyttävässä urheilussa. Ehkä joskus levossa. Tarkemmin ei osaa sanoa, yöllä ei ole kuitenkaan hengenahdistukseen herännyt, ei yskää, eikä liman nousua. Nenä on tukkoinen erityisesti oikean sieraimen osalta, mutta ei siitepölyallergioita.

Vastaanoton aikana lievää nykimistä kaulan ja kasvojen lihaksissa ajoittain esiintyy, kun puhutaan aremmista asioista. Lisäksi jonkin verran sanojen toistelua, lähinnä liitesanojen. Jonkin verran hermostuneen oloinen ja naurahtelee myös useasti. Antaa kyllä käynnin jälkeen sellaisen vaikutelman, että tyytymättömäksi jäi ja jotenkin epäileväinen kaikkeen, mitä ehdotetaan. Kuittaa yleensä sanomalla: "Sovitaan sitten niin".

Puhuttu myös depressioasioista. Niitä ei ollenkaan jaksa mieltää, vaan sivuutta ne naurahduksella. Vatsan suhteen tehdään niin, että kokeillaan nyt toisella vatsalääkkeellä. Lisäksi puhutaan säännöllisesti vuorokausirytmistä ja ruokailuajoista ja myös monipuolisesta ja säännöllisestä ruokavaliosta.

Kovasti tuntuu pettyneeltä siitä, että mitään yksittäisiä selvittäviä kokeita ei välttämättä vatsavaivan tai muiden vaivojen selvittämiseksi ja täydellisen varmuden saamiseksi ole tällä hetkellä. Kokeilee nyt kuitenkin mahalääkkeen ja tarvittaessa ottaa yhteyttä.

26. toukokuuta 2000

Itse ollut kovasti aktiivisena ja etsinyt tietoa internetistä. Epäilty Aspergerin oireyhtymää. Vatsan tähystyksessä käynyt hiljattain. Siellä PAD normaalilöydökset. Skopian yhteydessä lievää ärsytystä vatsan limakalvoilla näkynyt. Potilas tulee nyt vastaanotolle paperin kanssa, johon eilen kirjannut tuntemuksiaan. Kertoo, että illalla joutunut käymään päivystyksessä, kun tullut huono olo sekä ylihengitystä. Se mennyt seurannassa ohi. Myös EEG siellä tarkistettu.

Mukana olleessa lapussa melko pitkällisesti aika sekavaa tajunnanvirtamaista kirjoitusta, jossa toistuvat koko ajan "sekava, heikko, ärsyttävä olo, keskittymiskyvyn puute". Tehostetussa anemneesissä tulee esille selkeä vuorokausirytmin häiriö. Unihäiriöitä ei ole, unensaantivaikeuksia, usein nukahtaa vasta kahden maissa, vaikka olisi aikaisemmin yrittänyt mennä nukkumaan. Aamulla kello herättämässä 7-8 välillä, mutta käy sen puolitorkuksissa sulkemassa ja nukkuu useita tunteja vielä sen jälkeen, mahdollisesti iltapäivään asti.

Mielipide

Aspergerin syndrooma on oireyhtymä eli sillä ei ole mitään "biologisia markkereita". Lisäksi sen oirekriteerit ja niiden erilaiset tulkinnat mahdollistavat sen, että kyseisen diagnoosin saaneita ihmisiä on laaja kirjo. Se, että saa tälläisen diagnoosin, ei tarkoita sitä, että "on jotain", vaan vain sitä, että tietyt kriteerit ovat täsmänneet. Moni diagnoosin saaneista työskentelee jossain IT-asiantuntijan roolissa Silicon Valleyssä.
25. toukokuuta 2000

Kotona pikkuhiljaa tullut huonovointisuutta, kädet alkaneet puutua ja kasvoja pistellä, lopulta ei pystynyt lähes puhumaankaan ja käsiä ei pystynyt liikuttamaan. Yleistila hyvä. Tullessa selvästi voimakkaasti hyperventiloi, kapnometrin arvot hiilidioksiidin suhteen selvästi normaalin alapuolella ja saturaatio 99. Paperipussiin hengittämällä tilanne rauhoittuu. Keuhkoista ei tuolloin enää poikkeavaa kuuluu, rauhallisesti hengittää ja pystyy keskustelemaan, puutuneisuus hävinnyt.

Mielipide

Tämä oli häkellyttävä, mutta sinänsä vaaraton tila. Myöhempien hyperventilaatiokohtausten tilanneyhteyden perusteella saattoi tehdä päätelmän, että tila aiheutui aina joko ruokavaliosta olevista puutteista ja/tai ummetuksesta - joista jälkimmäinen ei aina ollut selkeästi havaittavissa, jotta olisi voinut helpommin ymmärtää sen asiaan vaikuttavuuden.

Viitteet ja liitteet

Pulssioksimetrin ja kapnometrin käyttö ensihoidossa (lista, Pohjois-Karjalan ensihoitajat ry: Kirjasto)
25. huhtikuuta 2000

Soittelee vatsa-asioista. Sisätautilääkärille menossa, epäilty Gilbertin syndroomaa. Kertoo, että vaikea nielaista, internetistä etsinyt tietoja ja epäilee itsellään refluxivaivaa. Veden nielaiseminenkin välillä tuntuu vaikealta. Varsinaisia kipuja ei nyt ole ollut. Annettu suulliset ohjeet sekä voi kokeilla Pepcidin, Esofex tai vastaavaa esim. apteekista käsikauppalääkkeenä. Ottaa asian puheeksi sisätautilääkärille mennessä. Bilirubiini hieman koholla verikokeista.

Mielipide

Gilbertin syndrooman osalta lääkäreitä on ohjeistettu kertomaan potilaalle, ettei se vaikuta millään tavalla elämään, eikä siitä tarvitse edes välittää. Toisaalta kaikki siihen kytketyt oireet kaikkosivat, kun myöhemmin muutti ruokavaliota.

Viitteet ja liitteet

Refluksitauti (kuvaus, Mediweb Oy: Hoitonetti)
15. maaliskuuta 2000

Jälleen ollut ylävatsaturvotusta. Ajoittain myös alavatsalla. Vatsa toiminut nyt normaalisti. Kokeillut olla syömättä yhden päivän ajan, lähinnä yhden riisipiirakan syönyt. Olo tuntui kokeilun aikana paremmalta. Mukana pitkä kirje tuntemuksestaan tämän dieetin aikana.

Bilirubiini on edelleen koholla. Teen vielä sisätautilääkärin konsultaatiopyynnön jatkotutkimusten aiheellisuudesta. Nyt ei tänne sovittuja kontrollikäyntejä.

Mielipide

Bilirubiini oli koholla vain näihin aikoihin (näin kuukausina/viikkoina). Myöhemmin sekin ongelma katosi ja vain pelkällä ruokavalion muutoksella (tästä ruokavalion muutoksesta ei tarkkaa muistikuvaa).
26. lokakuuta 1999

Kertoo, että lukenut internetistä asioita ja onkin nyt sitä mieltä, että voisivat sittenkin johtua psyykkiseltä pohjalta. Valittaa ajatuksenkulun kapeutta, keskittymisvaikeuksia ja jonkinlaista aloitekyvyttömyyttä. Ei saa mitään aikaiseksi, kertoo. Toivoo, että jostain lääkkeestä olisi apua ajatuksen laittamisessa kokoon ja jonkinlaiseen järjestykseen ja joka parantaisi keskittymiskykyä. Keskustelussa on asiallinen, hyvin seikkaperäisesti oireitaan kuvaava. Kirjoitetaan lähete mielenterveystoimistoon.

15. lokakuuta 1999

Kertoo, että aamuisin, kun herää on täysin väsynyt eikä oikein mikään asia huvita eikä jaksa tehä. Silmät valonarat ja tämä valonarkuus kestää kuulemma aina iltapäivään. Silmät ovat myös niin väsyneen tuntuiset, ettei pysty ottamaan katsekontaktia. Öisin vai

kea saada unta ja joskus vasta kolmen jälkeen nukahtaa muutamaksi tunniksi.

Mahakipu tuntuu sekä ylä- että alavatsalla, mutta pääsääntöisesti alavatsalla keskellä. Suoli ei ole toiminut kunnolla ilman laksatiivejä. Masennuslääkkeiden vaikutuksesta on sitä mieltä, että niistä ei olisi kuitenkaan ollut mitään vaikutusta ja haluaa ne unohtaa.

Vatsan palpaatiossa aristaa oikealta alavatsalta. Hoikkarakenteinen. Ihon väri on normaali. Keskustelussa ei ota katsekontaktia. Mielestäni selvää somatisaatiotaipumusta eikä oikein halua esim. perhetilanteesta alkaa edes keskustelemaan. Mielestäni antaa depressiivisen ahdistuneen vaikutelman.

Katsotaan väsymystä ja mahavaivaa selittäviä kokeita sekä verestä että ulosteen verinäytteet sekä ylä- että alasuolistoa kuvaavina. Pyydetään colongrafia.

Mielipide

Tähän saattaa olla liittyneenä B-vitamiinien puutosta ja muuta ruokavaliosta/ummetuksesta johtuvaa.

Viitteet ja liitteet

Low B complex symptoms and vitamins (artikkeli, Demand Media Inc.: Livestrong.com)
B-vitamins -kirjanmerkkejä (lista, useita sisällöntuottajia: Delicious)
3. helmikuuta 1999

Mukana kolme itse kirjoitettua lappua, joissa kuvailee oireitaan. Ensinnäkin somaattisena oireena ummetusta, johon käyttänyt ummetuslääkettä. Lisäksi jonkinlaista keskittymishahmottamisvaikeutta. Kirjoittaa mm. että "kävelyn kaava unohtuu". Kertoo olevan nuorisopsykiatrin poliklinikalla selvittelyissä.

Keskustelussa selvästi jännittyneen, varautuneen oloinen. Vatsan palpaatiossa ei poikkeavaa. Kilpirauhanen normaali palpoiden. Kirjoitukset ja olemus voisivat viitata jonkinlaiseen ahdistusneisuushäiriöön.

Mielipide

Tässä on tarpeen painottaa sanaa "unohtuu", sillä kyse ei ole jonkin kyvyn osittaisestakaan eliminoitumisesta, vaan nykypäivän valossa tarkastellen kyse sekä motoriikan ja keskittymisen häiriöissä on ollut ravintoaineiden käytettävyyden väliaikaisesta ongelmasta, jonka voi selittää ummetuksella.

Viitteet ja liitteet

Unohtaminen (artikkeli, useita sisällöntuottajia: Wikipedia)
10. lokakuuta 1997

Edelleen vatsavaivoja, keskivatsalla kivistelee. Eilen selkäkipua. Laboratoriokokeissa ei erityistä. Kaulalla, soliskuopissa tai nivustaipeissa ei suurentuneita imurauhasia. Selässä ei selvää koputusarkuutta.

Mielipide

Jälkeenpäin ajatellen, on mielenkiintoista, että selkäkipu tulee herkästi esiin juuri silloin, kun on ummetustakin. Syinä voisi olla suora säteilevä kipu tai jotain ravintoaineiden puutostilasta johdettavaa.

Viitteet ja liitteet

Korrelaatio (artikkeli, useita sisällöntuottajia: Wikipedia)
Korrelaatio (Pearsonin kerroin) (kuvaus, Tilastokeskus: Verkkokoulu)
8. lokakuuta 1997

Nyt kolmisen viikkoa vatsakipuja. Kokeillut ilman maitoakin, ei vaikutusta. Syönnin jälkeen vatsa kipuilee keskivatsalta. Ei varsinaista pahoinvointia. Abdomen pehmeä, myötäävä, ei selvää palp. arkuutta. Maksa kylkikaaressa.

Mielipide

Näihin aikoihin muistan ensimmäisen kerran huomioineeni vatsavaivani. Jos niitä on ollut aiemmin, en ole niitä sillä tapaa mieleeni rekisteröinyt, että olisivat jääneet paremmin muistiin. Mainittu "kolmisen viikkoa" ei muistaakseni tarkoita aivan yhtäjaksoista kipua, eikä kipu sanakaan tainnut olla aivan täsmällisesti kuvaava.
15. maaliskuuta 1996

Flunssaa ollut ja nyt silmät vuotaneet viikon päivät. Lisäksi nuhaa. Nielu siisti. Nenässä limakalvot turpeat ja kirkasta eritettä. Silmissä ei verestyksiä. Oisko allergisuutta.

7. heinäkuuta 1994

Saatu lääkärintodistus siitä, että ei ole mitään estetty ajokortin myöntämiselle: ei poikkeavia löydöksiä verenkiertoelimissä, näkö 1.6, kuulee ja ymmärtää puheen, tuki- ja liikuntaelimet ok, ei erityisiä sairauksia, ei ongelmia psyykkisissä toiminnoissa.

24. tammikuuta 1990
7-luokan terveystarkastus: hiljainen, varauksellinen poika; koulussa menestyy hyvin (ka 7,8); jalkapalloa, uintia ja pyöräilyä harrastaa; ei allergioita; ei tupakoi.
Tämä sivusto esitti sisälletyn tietoaineiston ja tämän tiedon välisten keskinäisten suhteiden avustuksella väittämän, jonka mukaan kaikki esiintyneet negatiiviset oireet olisivat pysyneet poissa ja että saadut diagnoosit ovat olleet tarpeettomia, jos olisi vain osattu tutkia ja hoitaa oikein. Hypoteesina oli, että kaikki kuvaillut oireet ovat häivytettävissä, mahdollisesti jopa pelkällä ruokavalion säätämisellä. Lopputulemana oli, että kaikki oireet saatiin häivytettyä. Palvelimen resursseja muuhun käyttöön vapauttamiseksi, on kaikista yksittäisistä sivuista tuotettu automatisoidusti esigeneroidut versiot, joista yksi sivu on juuri paraikaa tässä esillä tarkasteltavaksesi.

Lue lisää PDF-dokumentista "Ryydyiksnä — Taustakertomus ja ideakuvaus".