8. syyskuuta 2011

Jotain merkittävää on selkeästi tapahtunut, sillä en enää tunne samanlaista melkeinpä välttämätöntä tarvetta lähteä lenkille, jotta saisin itseni ikäänkuin "käynnistettyä" sillä tapaa, etten tuntisi tiettyä sisäistä rauhatonta oloa, henkistä lysyisyyttä, ajatussumua yms. vaan olisi henkisesti hyvä ryhtinen olo, mieli virkeä ja muutenkin uuteen päivään valmis olo. Lenkkeily on ollut helpohko jättää iltaan tai melkeinpä on voinut jättää sen vaikka kokonaan väliinkin. Lenkkeily tuo edelleen lisäparannusta olotilaan ja käy hiukan pidemmän lenkin, niin saavuttaa varmuudella mukavan eudorfiini- ja adrenaalipöllyn, josta moni tuntuu suuresti pitävän. Ja miksipä ei pitäisi.

Lisäksi kasvot ovat rasvoittuneet huomattavasti hitaammin, hiukset ovat tuntuneet helpommilta käsitellä ja käsivarsissa olleet naarmut ja muut jäljet ovat vaikuttaneet parantuvan nopeammin. Myös mm. silmien kuivuus on täysin poissa ja hengittäminen nenän kautta on helppoa, kun molemmat sieraimet ovat lähes kokonaan avoinna jo heti aamusta. Ruokavaliolla tai sitten niillä suoliston bakteerikannnoilla on asiaan merkittävä vaikutus, sillä samalla ovat kaikki muutkin erityisesti ummetuksen aikana esiintyneet tai pahentuneet oireet kadonneet.

4. syyskuuta 2011 – 7. syyskuuta 2011

Nykyisessä ruokavaliossa on sellaisiakin pikantteja piirteitä, että stressaavien tilanteiden aiheuttama mielen tyyneyden häiriintyminen palautuu takaisin tyyneyden tilaan huomattavasti nopeammin kuin aiemmin, vaikka ei se aiemminkaan pitkään vienyt. Ajattelutyökin soljuu sekin hiukan rennommin.

Mielipide

Tämän pystyy järkeilemään toimivaksi malliksi siten, että ajattelee stressin aiheuttavan tarkemmin määrittelemättömien resurssien kulutusta ja siten, että elimistö pystyy helpommin asettumaan vastaan ja korjaamaan stressin aiheuttamia haittoja. Myös verenkierrolliset syyt vähärasvaisemmin ruoan muodossa voisivat jossain määrin liittyä asiaan. Tosin, sanaa "vähärasvainen" on liian helppo käyttää väärin ja sen huoleton viljely voi helpostikin johtaa epäkelpoihin olettamuksiin.
3. syyskuuta 2011 – 7. syyskuuta 2011

Missähän määrin käytetyn antibiootin tuhoamat bakteerit ovat ehtineet palautua ja sen tautta suolistossa olisi edelleen jonkinlaista lievää ripulimaisuutta ja täten lisää vetisyyttä, minkä vuoksi Vi-Siblin ei täten ole ollut ollenkaan tarpeen moneen päivään?

Vai voisiko olla niin, että ruokavaliomuutos on kerrankin ollut niin onnistunut, että aiempi ummetusongelma on todellakin kaikonnut kokonaan ja ruoansulatus on alkanut toimimaan kuten sen pitääkin? Startti-myslit olen myös lopettanut kokonaan, mikä on vähentänyt merkittävästi ainakin tietynlaisten hiilihydraattien saantia.

Mielipide

Voisi sanoa, että olo on pysytellyt varsin mainiona useamman päivän ajan ilman suurta vaivaa ja korostunutta itsetarkkailua.
2. syyskuuta 2011 – 3. syyskuuta 2011

Naudanlihan 17 %:nen versio tuotti koko päivän kestäneen päänsäryn ja yleisen pöhkön olon, joka paheni ateria aterialta, mutta laantui seuraavana päivänä, eikä jäljellä ollut syötävä ruoka-aines enää tuolloin tuottanut samanlaista oloa. Kuitenkin, vaihdos 7 %:een versioon oli kuitenkin hyödyllinen, sillä se mahdollisti sen, että olo tuntui aterioiden jälkeen pitkän aikaa kylläiseltä, mutta olo oli silti varsin keveä, minkä huomasi erityisesti lenkkeillessä, jolloin askeltaminenkin oli jotenkin rennompaa ja jaksavampaa.

Mielipide

Voisiko ajatella käyneen niin, että elimistö tuli ikäänkuin yllätetyksi, eikä täten ollut varautunut niin suuren rasvamäärän käsittelyyn, joka useasta ateriasta kertyi? Mielenkiintoisena lisähuomiona sieraimien oleminen tavallista kosteampia, eivätkä edes ole samalla jomman kumman sieraimen osalta hiukan tukossa ja kuivahkoja. Toisin sanoen nenän kautta on helpompi hengittää.
1. syyskuuta 2011 – 2. syyskuuta 2011

Vaihdoin kokeeksi viljaporsaan lihasta naudanlihaan ja kas kummaa, olo alkoi kohentumaan varsin nopeasti. Unikin tuntui erityisen sikeältä ja olo tuntui vaihteeksi levänneeltä heräämisen jälkeen. Muutamana aiempana päivänä olen nukkunut suunnattomasti, mutta enintään 5 tuntia kerrallaan, joka sekään ei tuntunut erityisen piristävältä. Jos kyse olisi ollut julkisuudessakin esillä olleesta rypsiporsaasta, olisi siitä aiheesta löytynyt helpommin verkkokeskustelua (esim. Suomi24.fi esiintyi vaihtelun vuoksi täysin asiallisena pysynyttä keskustelua), mutta tässä oli kyse siis viljaporsaan lihasta.

Mielipide

Aminohappoprofiilien vertailu voisi sekin olla mielekästä tarkistella, mutta niitä tietojahan ei pakkauksissa tietenkään ole. Myös linoli- ja alfalinoleenihappojen suhteiden vertailu voisi selventää jotain.

Viitteet ja liitteet

Rypsiporsas? (keskustelu, Suomi24 Oy: Suomi24.fi - Keskustelu)
Atria 750g Naturell Viljaporsaan Ohut Leike Fileestä (tuotesivusto, Atria Suomi Oy: Atria)
Varokaa rypsipossua = puskapossu (keskustelu, Suomi24 Oy: Suomi24.fi - Keskustelu)
27. elokuuta 2011 – 28. elokuuta 2011

Unirytmi on vielä hiukan hakusessa, mutta niinä aikoina kun olen hereillä eli iltapäivästä yöaikaan, tuntuu olo joko erinomaisen normaalilta ja paikoitellen huikean hyvältä. Verenpaineeni on Omronin mittarini mukaan ihanteelliset 115/68 - 126/72, lenkkeilyjaksavuus on superia, mihinkään ei kolota, olo on huomattavan helppo pitää levollisena ja muutenkin on melkoista normalisoitumista meneillään. Koen muutoksen liittyvän merkittävästi Relatabs-maitohappobakteereihin ja tryptofaanipitoiseen broileriin, vaikkakaan en sitä vielä perustelemaan pystykään. Vi-Siblinin määrän olen tiputtanut yhteen mittalusikalliseen, ottaen sitä samassa yhteydessä kuin syön aterialla broileria.

22. elokuuta 2011

Joitakin outouksia on esiintynyt meneillään olevan antibioottikuuri aikana, vaikkakaan antibioottiin itseensä ei välttämättä kaikkea voi helposti liittää. Eräänä outoutena on ollut nilkan muljahdus n. 20 asteen kulmassa laskeutuneessa alamäessä, jota pitkin lenkkeilin aamusella. Rytmi oli selkeä ja itseään toistava, virkeystila oli kelpoisa, eikä edes mitään erityisiä häiriötekijöitä ilmennyt. Maastokaan ei kumpuillut paljoakaan, mutta silti nilkka vain yhtäkkiä petti alta.

Tälläistä ei ole itselleni sattunut kenties kymmeneen vuoteenkaan, joten siinä mielessä se kiinnitti erityisen huomioni. Nilkka tuntui hetken ajan kipeältä, mutta kipu tyyntyi nopeasti ja lenkkeily oli helppo jatkaa ilman koko asian miettimistä. Ei jälkiseuraamuksia. Edes myöhempi lisävarovaisuus ei ollut tarpeen. Tekisi mieli liittää tämäkin akselille ravintoaineet-ruoansulatus-hormonit.

22. elokuuta 2011 – 25. elokuuta 2011

Jotain on nyt menossa pieleen ja ummetus alkaa taas tulemaan esiin aiemmanlaisine oireiluineen (jalkoja pakottaa, päätä pakottaa, käsiä kylmää, silmät verestävät, tylppiä vihlaisuja siellä täällä, heikotusta, ajattelun työläyttä, hajamielistelyä, välinpitämättämyyttä, unensaamisen vaikeutta, ym.) Oireilun alkaminen täsmää päivän tarkkuudella siihen, että otin Relatabs-rasian loppumisen jälkeen käyttöön toiset maitohappobakteerit, mutta varmempaa selvyyttä saanee sitten, kun kokeilen Relatabsia meneillään olevan antibioottikuurin jälkeen. Ellei sitten kyse ollut siitä, että myös mustikat olivat loppuneet, enkä millään ole saanut muistettua ostaneeksi niitä kaupassa käydessäni. Sinänsä olisi mukavaa, jos oireilut saisi häivytettyä suuressa määrin niinkin yksinkertaisesti kuin ottamalla ajoittain tiettyjä maitohappobakteereita.

15. elokuuta 2011 – 21. elokuuta 2011

Amorion ei ole aiheuttanut erityisempiä haittavaikutuksia ja yllättävästi ruoansulatus on toiminut lähes normaalin oloisesti. Tähän on saattanut merkittävästikin vaikuttaa käytetyt maitohappobakteerit (Relatabs), mutta tämä saattanee varmentua sen jälkeen, kun Amorion-kuuri on viety läpi. Oikeastaan nyt on ollut koko viikon varsin ok olo, muutamia poikkeustiloja lukuunottamatta. Edelleen muutamankin tunnin viivyttely syömisessä nostattaa epänormaalisti tiettyjä oireiluja esille liian helpon tuntuisesti.

Lenkkeily on sujunut erityisen kepeästi ja miellyttävästi, mutta se on ollut hieman erikoista, on se, että kasvot ovat rasvoittuneet huomattavasti hitaammin kuin aiemmin, jolloin niitä ei ole tarvinnut pestä (Lumenen tuotteilla) kovinkaan usein. Oletettakoon, että se on ollut jonkinlainen ns. hyvä merkki. Unirytmi on melko lailla pielessä ja se pitäisi saada keikautettua kohdilleen. Jalkoja ei ole pakottanut ollenkaan. En ole käyttänyt edes Vi-Sibliniä moneen päivään.

14. elokuuta 2011

Muun muassa lenkkeilyjaksavuus, ajatustoiminnan ylläpitäminen, unen maittavuus ja ohjelmointityön sujuvuus ovat viime päivinä olleet ihan hyvällä tolalla. Hyvinkin selkeästi on havaittavissa, että jo pelkästään ruoansulatuksen toimisella edes muutamia päiviä hyvällä normaalitasolla on melko pikainen elimistön muuta toimintaa normalisoimaan pyrkivä vaikutus. Osittain asiaan on voinut vaikuttaa sekin, että viime päivinä on tullut kohdanneeksi suhteellisesti ottaen enemmän mielekkäitä ihmisiä kuin ei-niin-mielekkeitä.

13. elokuuta 2011

Tällä hetkellä käytössä olevalla antibiootiolla on sivuoireinaan hieman samantapaisia vaikutuksia kuin tietyillä ummetuslääkkeillä ja Vi-Sibliniin verrattuna ero on erityisesti siinä, että suoliston vesipitoisuus vaikuttaa olevan kattavammalta alueelta otollinen ravintoaineista köyhdytetyn massan liikuttamiseksi. Vi-Siblinin kanssahan vettä on normaalia enemmän lähinnä niissä kohdin, missä kuitupitoinen aines kulloinkin etenee. Antibioottikuurin aikana on Vi-Siblin jätetti kokeeksi kokonaan pois. Hiukan saattaa asiaan vaikuttaa myös Start-mysli, jotka ovat kovin herkullisia mustikoiden kanssa, sillä runsaammin syötynä niistä kertynee kuitua aika paljonkin.

11. elokuuta 2011

Vasemmassa jalassa ilmeni massiivinen suonenvetokohtaus heti aamusta, joka kuitenkin helpottui nopeasti tietyllä vakio-otteella. Yön aikana olin hikoillut poikkeuksellisen paljon, mikä saattoi vaikuttaa merkittävästikin suonenvedon esiintymiseen. Jälkituntemukset kestivät joitakin tunteja. Ei sen kummempaa.

5. elokuuta 2011

Tänään nostin lenkkeilyn suhten hiukan vaatimustasoa ja pyrin vähentämään taukoja ja taukojen pituuksia, sekä lyhentämään matkaan kuluvaa aikaa. Tämän teki huomattavasti helpommaksi se, että heilautti käsiään hiukan (vain hiukan) laajemmassa kaaressa, minkä saattoi havaita auttavan keuhkojen toimintaa, sillä hapensaanti parani huomattavasti. Tällä kertaa maisemat kateltiin lähinnä vauhdissa ja kaksi pientä taukoa olivat melkeinpä tahallisia, ikäänkuin opettaakseen jaloille, että "tämä ei ole nyt vain yksi ainutkertainen juoksu, vaan näitä tulee lisää useita, joten kehittykää se huomioiden" Sinänsä lyhyt 5 - 10 sekunnin tauko juoksuvaiheiden välillä toi pienen, mutta mahdollisesti tarpeellisen vaihtelutekijän, josta pitivät sekä jalat, että muukin elimistö, vaikkakin sitä on hankala kuvailla kovin tarkkaan.

Tällä hetkellä tämä n. 8 km:n matka tuntuu juuri sopivan mittaiselta matkalta, mutta sitä ei vielä tohdi taata, kuinka usein sitä jaksaa ummetuksen ollessa edelleen uhkatekijänä oireineen.

5. elokuuta 2011 – 7. elokuuta 2011

Lauantai-iltaan mennessä kuume oli parhaimmillaan kohonnut 39,2 asteeseen Celciusta. En juuri koskaan kuumeile minkään muun takia kuin tavallisen flunssa, jotka nekin jäävät toisinaan tyngiksi, eikä varsinaista nuhavaihetta edes tule. Oli kai jossain määrin luonnollista yhdistää korkea kuume edellispäivien pitkiin lenkkeilyihin, edellisillan saunomiseen ja heti saunan jälkeen uloslähtemiseen, mutta tämä ei välttämättä ollut oikea arvaus. Kuitenkin kuumeilu jatkui maanantaille saakka, seilaten vielä sunnuntaina väliä 38,5 - ja 38,8.

Päänsärky oli melko lailla jatkuvaa, korreloiden varsin vahvasti kuumeen suhteen. Annoin itselleni muutamia kertoja luvan suklaan syömiseen, sillä se teki nopeilla hiilihydraateillaan jaksavuuden helpommaksi saavuttaa.

Muun muassa ajoittainen kylmyys, päänsärky, silmien verestys, ikenien ärtyneisyys, hengästyneisyyden tunteet ja jalkojen verisuonten kohoamiset olivat oireita, joita ei ilman kokemusta ummetuksen aiheuttamista oireista olisi välttämättä osannut yhdistää mihinkään muuhun kuin kuumeiluun ja siihen mikä sen aiheutti. Nivelin kolotus ja nenän ajoittainen tukkoisuus olivat sen sijaan enemmän flunssamaisia tuntemuksia. Varsinaista nuhaflunssaa ei kuitenkaan tullut, mutta kuuma mustaherukkamehu maistui siitäkin huolimatta. Oksettavalta tuntuneet (mutta vain tuntuneet) tuntemukset olivat uusia, enkä koskaan koe sellaisia flunssaisena, eikä se oikein ummetusoireisiin ole sopinut.

Mielipide

Sen minkä huomasi turhankin helposti, oli ummetusongelman oireineen pyrkiminen esiin Vi-Sibilinin käytöstä huolimatta, sillä kuumejakson aikana nesteen vaihtuvuus oli suurta, eikä suolistosta poistunut vesi ilmeisestikään palannut takaisin.
5. elokuuta 2011

Samoihin aikoihin kun kuume alkoi, ilmestyi oikeaan nilkkaan punasiniseen vivahtava "läikkä". Ei tullut heti mieleen yhdistää kuumeilua ja tätä läikkää toisiinsa, kun en ole koskaan ollut juuri muussa kuumetaudissa kuin flunssa-sellaisessa, mutta samanaikainen alkaminen oli kuitenkin merkillepantavaa. Kuumeillessa ja ummetusta kontrolloitaessa meni oman aikansa, mutta otin läikästä päivittäin kuvia älypuhelimella, jotta sen kehittymistä saattoi seurata. Läikän tienoille oli viikko sitten pistänyt joko yöllä tai sitten pihalla/metsäpolulla kävellessä ainakin jokunen muurahainen, itikka ja ehkä jokin muukin ötökkä.

4. elokuuta 2011

Tänään kokeilin hölkkäillä koko lentokentän ympäri kiertävän radan siihen malliin, että se voisi viedä läpi vain vähäisesti tauotellen. Se onnistuikin jälleen varsin helposti, kun vain piti tiettyä vauhtia yllä, jolloin jalkojen ponnistusvoima suuntautui eteenpäin työntävästi, eikä ylöspäin kuten liian hiljaisella vauhdilla. Kolme muutaman kymmenen sekunnin maisemankatselutaukoa välissä. Aikaa kului noin 45 - 50 minuuttia.

Tänä päivänä ei esiintynyt kummoisempaa kylmyyttä rajoissa tai edes pientä päänsärkyä, eikä edes silmien verestystä, ennen kuin vasta illemmalla vasta alkoi tuntua pohkeissa pientä pakotusta ja hampaissa ärtyneisyyttä. Jostain oli siis taas puutetta.

3. elokuuta 2011

Vuonna 2004 tulin paleoruokavalion aikana huomanneeksi runsaasti posiitivisia muutoksia, joita voisin hyvin edelleenkin pitää tavoitteena. Matalahiilihydraattiseksi ruokavalioksi sitä ei voinut sanoa, mainittakoon erottelun vuoksi, vaikka monet ovat kertoneet pelkästään vähähiilihydraattisen ruokavalion edesauttaneet ja ylläpitäneen heidän omaa hyvinvointiaan. Seuraavia positiivisia huomioita kuitenkin havaitsin itsessäni paleoruokavalioon siirryttyäni, mutta sain hyvät vaikutukset kestämään maksimissaan vain vajaan parin viikon ajan.

- Jaksaa olla energinen koko päivän. Missään vaiheessa päivää ei käy väsyttämään tai heikottamaan rankasti.
- Aamuisin helpompi herätä. Itseasiassa todella helppoa. Olokin on pirteä ja levännyt.
Yleensäkin mihin tahansa toimeen ryhtymisen kynnys muuttuu erittäin matalaksi.
- On helpompi ajatella monipuolisemmin, kun pystyy jäsentelemään ajatuksiaan paremmin. Pystyy laittamaan ajatuksiaan hetkeksi sivuun palatakseen niihin hetken kuluttua uudelleen ja muutenkin pystyy keskittymään asioihin paremmin ja aivot todellakin löytävät mielestä tilanteisiin sopivia vaihtoehtoja ja vastauksia sen sijaan, että ajatukset tuntuisivat lähinnä tukahtuneilta.
- Kaupungilla kävellessä ei enää hengästy. Rappusissa kävellessä ei enää hengästy.
- Sieraimetkaan eivät ole enää tukkeessa.
- Makuaisti palautuu ja ruoat maistuvat erityisen hyviltä.
- Olen hyväntuulinen, avoin ja empaattinen.
- Ei tarvetta heilutella jalkoja tai liikehtiä edes jotenkin. Voin aivan hyvin olla vain aloillani.
- Silmiin katsominen vaivatonta. Silmät eivät tunnu kuivilta.
- Ääni ei säry tai ole heikosti kantava.
- Oma keho tuntuu kokonaiselta, selkeämmältä vai sanoisiko, että tietämys kehosta tarkentuu / palautuu.

Mielipide

Hengityksen helppous nenän kautta oli mielenkiintoinen yllätys tämän ruokavalion aikana. Jälkeenpäin ajatellen ummetuksella oli erittäin todennäköisesti oma vaikutuksensa siihen, että aloin kokea heikotuksen tuntemuksia tämän ruokavaliokokeilun aikana. On kuitenkin miettimisen arvoista pohdiskella sitä, missä määrin arvo asettaa erityisesti "paleo"-ruokavaliolle. Kyse oli kuitenkin melko tavanomaisista aineksista marjoista lihaan jne.
1. elokuuta 2011 – 7. elokuuta 2011

Mielen tyyneyteen, sekä tiedon ja havaintojen vastaanottamiseen auttaa merkittävästi, kun harrastaa päivittäin hetken ajan meditointia. Ei tarvitse edes olla kovin lotusmainen asento, vaan riittää kun ottaa tyynyn allensa, ristii jalkansa eteensä, hakee asennon jossa jaksaa olla vartista puoleen tuntiin (tai enemmän), löytää kädet edestään tietystä kulhomaisesta asennosta (oma valinta), tietää miten seurata hengitystään, ei yritä pakottaa mitään tapahtuvaksi, antaa katseen levätä edessään olevassa seinässä, ovessa tai kankaassa (mitä vaan, jossa on tiettyä jatkuvuutta useiden neliömetrien edestä) ja on vaan.

Riippuu siitä, mitä meditoinnista on hakemassa, kuinka sen voi sanoa "toimineen", mutta jos pyrkimyksenä on silkka levollisuusuus, niin sen saavuttaa takuuvarmasti joka kerta, olettaen, että verenkierto toimii ok. Aamuisin heräämisen jälkeen on eräs hyvä hetki meditoinnille, kuten myös piakkoin lenkkeilyn jälkeen.

Saattaa myös huomata, että ne aikoja, jolloin visuaalinen mielikuvittelukyky on parhaiten toiminnassa, kertyy lisää. Meditoinnin vaikutuksia voi halutessaan terästää tekemällä muina aikoina useammin asioita täysin tuohon johonkin asiaan keskittyen (esim. teeveden lämmittäminen, jogurtin lusikoiminen tai kokonaisen aterian valmistaminen). Ymmärrät, jos olet ymmärtääkseen juuri nyt.

29. heinäkuuta 2011

Lenkkeilyjaksaminen on kasvanut oletetun portaittaisen kehityksen mukaisesti ja 7 km alkaa jälleen mennä kevyesti hölkkäillen helposti, mutta on erittäin todennäköistä, että lenkkeilystä palautumisen vaikeus kasvaa, vaikka tottumus (vähemmän rasitusta jaloille) ja mitokondriot lisääntyvät. Palautuminenhan ei ole sitä, että hengitys tasaantuu, vaan lenkkeily aiheuttaa seuraavaankin päivään asti kestävän lisätarpeen korjata ja kehittää kehoa.

Mielipide

Joko samoilla ajoille ajoittunut ruokavalion säätö tai lenkkeily itsessään aiheutti unihäiriöiden lisääntymisen. Aivan kuin olisi jatkuvasti joillakin rajoilla, joilla häiriöt ja erilaiset oireilut esiintyä.
28. heinäkuuta 2011

Karsin kokeeksi ruoka-aineksista muutamaksi päiväksi pois marjat, porkkanan, yrttisalaattikastikkeen, ananasviipaleet ja salaatin. Myös maitohappobakteerit jätin pois. Tässä on tavallaan kyseessä vähän samanlainen peli kuin luvun arvaamisessa väliltä x1 ja x2, hiukan korkeammalla vaikeusasteella, sillä arvauksen jälkeen ei saa täyttä varmuutta siitä, oliko tehty arvaus "suurempi" vai "pienempi" kuin oikea vastaus. Itseasiassa, ei tuo edes ole hyvä vertaus, sillä kyse ei varmuudella ole jonkin tietyn aineen itseisarvoisellisesti epäsopivuudesta.

Silmien kuivuus ja vuotaminen, hampaiden ärtyneisyys, "kuhiseva" päänsärky, lenkkeilyn alun työläämmältä tuntuminen, vajeellinen uni ja päivätorkehtelu olivat ensimmäisiä esiinnousseita oireita, eikä jalkojen pakotuskaan kauan antanut odotella itseään. Tässä kokeilussa proteiinia, rasvaa ja hiilihydraatteja ei karsittu esim. vähentämällä lihaa, broileria ja hiilihydraattipitoisia ruoka-aineita kuten makaroonia ja leipiä.

Mielipide

Edellisen ruokavalion aikaan listalla oli jollain mystisellä tavalla sellaisia aineksia, että riitti kun käytti muistisääntöä "kun syöt, syö jotain sellaista, mitä et syönyt edellisellä ateria-/välipalakerralla, minkä seurauksena olotilat olivat suurimman osan aikaa varsin ok. Nyt tuntui siltä, että mikään listalla ollut ei oikein auttanut silloin, kun levottomuus, hajamielisyys yms. tulivat esiin ja jäivät jollekin tietylle intensiteetin tasolle. Sinänsä levollisuuden ja pitkään jaksamista esim. keskittymistä vaativissa asioissa esiintyi paljonkin, mainittakoon, etteivät negatiiviset oireet liikaa korostuisi (niistähän sitä helpommin mainitsee).
25. heinäkuuta 2011

Viime päivinä on nukuttanut useimmiten lähes erinomaisesti ja aamulla tuntee itsensä levänneeksi. Jonkinlaista yövalvomista esiintyy, mutta se on enemmän valintaan pohjautuvaa kuin varsinaiseen unen saamisen vaikuteen liittyvää. Siltikin, tiettyä toimeenryhtymiseen vaikeutta esiintyy ja jollain tapaa sitä päivien kulku on jaksamisen ja olotilojen suhteen liian häilyvää.

24. heinäkuuta 2011

Tajusin äskettäin, että enää ei ole pitkään aikaan kuulunut tinnituksentapaista ääntä korvissa, joka alkaa jonkinlaisesta päänsisäisestä napsahduksesta, samalla koko äänimaailman hiukan muuttuessa, alkaen sitten hiukan alle kymmenen sekuntia kestävän vaimentumis- ja normalisoitumisvaiheensa. Voisikohan ruokavalio selittää asiaa jotenkin?

23. heinäkuuta 2011

Kirjolohipullia puolisen tusinaa syöden, muttei varsinaisesti ruokavalioon kuuluen, tapaan saada päänsärkyä monen tunnin edestä ilman vaikutelmaa laantumisesta ensimmäisten tuntien aikana. Tai ainakin oletan päänsäryn liittyvän jotenkin niihin, sillä kyseistä "päänsäryn profiilia" ei ole esiintynyt muulloin kuin niiden syömisen aikoihin. Mielenkiintoista kyllä, syömällä varsinaisen ruokavalioon kuuluneen aterian (sis. muun muassa makaronia, kermakastiketta, broilerinfileesuikaleita, salaattia, yrttisalaattikastiketta, piimaa ym.) ja vähän lakritsia päälle, päänsärky hiipui varsin nopeasti. Samalla myös jalkojen pakotus häipyi.

20. heinäkuuta 2011

Kalsium on eräs niistä ravintoaineista, jota jo pelkästään kevyestikin lenkkeilemällä tarvitaan runsaasti lisää verrattuna esim. sisätiloissa käyskentelyyn. Nyt on portaittain otettu mukaan kalsium-tabletteja, joilla korvataan samalla myös sitä kalsiumvajetta mikä syntyy maidon määrän vähentämisestä ruokavaliosta (ei kuitenkaan kokonaan poistamisesta). Aminohappoprofiilin kannalta tarkasteltuna soveltuvaa proteiinia saa tai ainakin pitäisi tämän hetkisestä ruokavaliosta saada muutenkin. Kevytmaidon vähentämisestä syntyneet fosfori-, D-vitamiini ja kalium-tarpeet täyttynevät muiden ruoka-aineiden sisältämillä ravintoaineilla.

Ateriamaisista hetkistä on muodostunut hiukan enemmän täyteläisemmän ruokakombinaation nauttimishetkiä verrattuna siihen, että ruoan syöminen ripottautuu pitkin päivää pienempiin annoksiin. Lisäksi Elivon ruoansulattajaentsyymejä on nyt muutaman päivän ajan otettu aterioiden jälkeen.

Lenkkeilyjaksavuutta on jälleen koeteltu nostaa portaittain normaalijaksavuuden tasolle ja sinänsä lenkkeily alkaa jälleen varsin kepeästi sujuakin, mutta matkojen pituuksista on varmuudeksi napsaistu hiukan pois. Sinänsä erikoista, kuinka kehoa joutuu jo parin päivän vähäisemmän lenkkeilyn jälkeen nostattamaan kykenevyystasolta toiselle, lähtötason tipahdettua välipäivien aikana, ikäänkuin keho nakertaisi aiempien suorituksien hyötyjä pois epänormaalin nopeasti. Ummetuksesta johtuva lihaskudoksen purkaminen aminohappojen saamiseksi voisi ehkä selittää asiaa, jollei olisi niin, että proteiinia saa ruoastakin runsaasti. Mene ja tulkitse.

Mielipide

Yleinen olotila on edelleen liian lähellä rajoja, joissa negatiivisia oireita alkaa ilmenemään, mutta suunta on kohti parempaa. Sinänsä erikoisena ilmiönä oli elimistön reagointi päivän maidottomuuteen: kun sitten lopulta otti lasillisen maitoa elimistö reagoi siihen kuin sillä on tapana reagoida tietynlaisiin uusiin aineisiin (erityisesti aivoihin vaikuttavat lääkkeet ja stimulantit) eli ääriraajoissa tuntui jonkin aikaa kylmyyttä ja heikotusta. Ympäristön äänistä erilaiset kilkatukset ja muut korkeataajuiset äänet tuntuivat maidottomuuden aikana erikoisen selkeiltä ja kovaäänisiltä. Tälläistä esiintyi harvoin, mutta aina ja vain silloin, kun ruokavaliossa on jotain pielessä tai ummetusta on ollut pitkään.

Viitteet ja liitteet

Tappava kalsium (teema, YLE: YLE Teema)
Organic And Inorganic Minerals (artikkeli, RawFoodExplained.com)
Kalsium vegaaniruokavaliossa (artikkeli, Vegaaniliitto ry)
Health Benefits of Jogging (artikkeli, Demand Media, Inc.: eHow Health)
20. heinäkuuta 2011

Edellisyönä sentään nukuin varsin erinomaisesti, tosin hyvä vireystila johtunee jälleen siitä, että herätin itseni herätyskellolla noin seitsemän tunnin unien jälkeen. Usein, jos nukun niin pitkään kuin nukuttaa eli tunnin pari enemmän, on olo herätessä "käytetyn ja monin tavoin puutteellisen oloinen". Tulkinta on, että elimistö pyrkii suorittamaan jonkinlaisia korjausprosesseja unen aikana, mutta tarvittavat ainekset alkavat olla lopuilleen suurin piirtein samoihin aikoihin kun herääminen alkaa olla lähellä. Jos siitä hetkestä eteenpäin uni vielä jatkuu ja elimistö tekee mitä onkaan tekemässä, se alkaa keräämään tarvitsemiaan aineita monista eri paikoin ja monilta eri reiteiltä. Tätä hypoteesiä tukee mm. se, kuinka hiukset tuntuvat pitkään nukkumisen jälkeen vaikeilta käsitellä ja ne eivät suihkussa käydessä "tunnu samalta" kuin vähemmän nukkuneena. Olisi mielenkiintoista kokeilla hiusmineraalianalyysia tämän hypoteesin koettelemiseksi.

Mielipide

Jälleen saattoi päivän aikana huomata, että jotain ravintolisien ja ruokavalion käyttötavoissa (aineiden ottamisen ajoitukset suhteessa toisiinsa) tai niiden suoranaisissa vaikutuksissa saa iltapäivästä iltaan kestävän nuutuneisuustilan päälle, joka vasta illemmalla alkaa normalisoitua.
18. heinäkuuta 2011

Mitähän nyt olen tehnyt oikein? Jalkojeni pakotus on kaikonnut kokonaan tullakseen vain hyvin vaimeana esiin muutamaan kertaan. En mielestäni ole tehnyt mitään erityisen merkittäviä pysyviä muutoksia ruokavaliooni tai elämäntapoihini. Vai olisikohan paistetun kirjolohen ja kalapullien satunnaisesta syömisestä ollut asian suhteen jotain hyötyä (Omega-3 -rasvahapot)? Tosin, Omega-3 -rasvahapot tulivat mieleen pitkälti assosiaation kautta, jonka kirjoloheen vahvasti attribuoin. Auttaisikohan, jos lisäisi Efalex-annosta (sisältää erityisesti EPA:ta ja DHA:ta)?

Mielipide

Siltikin, ummetus on edelleen eräänlaisena jatkuvana haittatekijänä, joka muistuttaa erilaisin puutosoirein läsnäolostaan.
3. heinäkuuta 2011

Olo tuntuu kelpoisalta. Ei koske mihinkään, ajatus kulkee hyvin, muisti toimii hyvin, haavat paranevat normaalia vauhtia, ruoansulatus toimii kivasti, jaksaa keskustella, yms.

13. kesäkuuta 2011

Käytännössä syöty ruoka jää kovin pitkäksi aikaa mahaan "odottelemaan", että pääsisi etenemään, mistä sitten seuraa se, että olen jatkuvasti jonkinlaisessa puutostilassa, mikä ilmenee esim. siinä, että hyydyn erilaisten vähänkään kuormittavien suoritteiden jälkeen varsin nopeasti. Pienet lenkkeilyt ja hetki keskustelua jonkun ihmisen kanssa riittää jo uuvuttamaan. Sinänsä esim. jalkojeni lihasvoimat tuntuvat lenkkeillessä useimmiten melko hyviltä ja askel on ketterää, mutta en käytännössä ole voinut moneen viikkoon kunnolla juosta, sillä palautuminen veisi ummetuksen vuoksi erittäin pitkään. Yleinen produktiivisuuteni on pilkkoutuneena useisiin pieniin suoritushetkiin.

Viitteet ja liitteet

Ummetus (artikkeli, Darwin Media Oy: Poliklinikka.fi)
Ummetus (artikkeli, Duodecim: Terveyskirjasto)
6. kesäkuuta 2011

Eilen tunsin olevani hyvissä voimissa ja lähdin tietenkin lenkille koettelemaan olotilaani, mutta vaikka lenkkeily itsessään sujui ensimmäiset 4 km varsin rennosti, saatoin toiset 4 km takaisinpäin tullessani huomata, että energia- ym. varastot olivat olleet varsin niukat. En ollut muutamaan päivään tehnyt mitään erityisen raskasta, joten vertaus ummetuksen aikaiseen erittäin hitaaseen "latautumiseen" voisi olla osuva. Yleinen "produktiivisuus" on varsin heikkoa.

Ruoan syöminen ei ole useimpina hetkinä oikein innostanut, johtuen ravintomassan hitaasta etenemisestä suolistossa. Sitä mukaa kun suolisto tyhjenee, olokin hivenen normalisoituu, mikä ilmenee mm. siinä, että jalkojeni pakotus hiemen vähenee ellei jopa kokonaan haihdu, jos olen saanut myös syödyksi jotenkin sopivasti.

Unettomuuteni, jota viime yönäkin jälleen koin, korreloi varsin selvästi sen suhteen, kuinka ruoansulatusprosessi on lähiaikoina virrannut.

Ruokavalion suhteen olen tehnyt lisää kokeiluja, ottaen mukaan lisää kasviksia ja vihanneksia kuten peruna, palsternakka, lanttu, porkkana, punajuuri ja kesäkurpitsa, sekä kokeillut myös muita lihalaatuja. Aluksi tuntui, että tein näiden valintojen osalta jotain oikein, mutta nyt en ole enää aivan varma.

Mielipide

Tarvitsen jonkun tuomaan näille "raakahavainnoilleni ja esipäätelmilleni" jonkinlaista lisäarvoja asiantuntijan näkemyksen muodossa. Ei tämä oikein muuta taida edetä.
31. toukokuuta 2011

Pitkän ummetusaikaisen jakson aikaisia vaivojani on sekin, että jalkojani pakottaa jossain määrin melkein koko ajan ja tänään silmät olivat jo heti aamusta ohuiden verisuonien värittämiä - poikkeuksellisessa määrin, siis. Päässäkin tuntuu jonkinlaista sisäistä, tasaisena pysyvää puristusta. Käsissäni ei enää ole kovin paljon heikkouden/kylmyyden/pakotuksen tunnetta, mutta pohkeissa on. Tietyissä seisovissa tai istuvissa asennoissa saan melko helposti pohkeiden pintaverisuonet erittäin paljon koholle, saaden ne palautumaan alle sekunnissa pelkästään nostamalla jalan ylös. Sama kädessä.

Jos tuo Omronin verenpainemittarini (M4-1) on edelleen ihan toimintakykyinen, niin sen mukaan verenpaineeni vaihtelisi välillä 121/77 - 133/83. Tosin, muistan vastaanotolla verenpaineeni olleen usein noita arvoja huomattavasti korkeampi, mikä saa minut epäilemään tuon laitteeni toimivuutta. Tosin, se on kyllä aika uusi ja eräs toinen kotimittari (eri malli) antaa myös täysin vastaavanlaisia tuloksia.

30. toukokuuta 2011

Olen kokeeksi jättänyt päivittäin käyttämäni antihistamiinin (Cetirizin) pois, testatakseni josko nokkosihottumainen kutina jäisi vähemmällä tai jopa kokonaan pois. Hämmästyttävää kyllä, minua on kutittanut erittäin vähän (lähinnä hiukan jostain varpaan päältä tai pienesti olkapäästä), vaikka normaalisti kutinaa esiintyisi koko kehossa ylenmäärin. Voikohan siitä päätellä mitään? Saan kyllä edelleen punaiset jäljet ihooni, jos pyyhkäisen sormellani painaltaen vaikkapa pitkin käsivarttani.

Viitteet ja liitteet

Histamiini ja histamiiniantagonistit (dokumentti, Medicina Oy: Medicina, pdf)
26. toukokuuta 2011

Kitalaki rikkoutuu herkästi ummetuksen aikana ja erityisesti sen pitkittyäessä. Se on yksi monista indikaattoreista, jotka viestivät melko tarkastikin ummetuksen asteesta tms. Suhteessa ruokavalioon, rytmiin jms. toki.

25. toukokuuta 2011

Herätessä jalkapohjani ovat kipeät ja kävelylle arat, vaikken ole edes lenkkeillyt edellispäivänä kovinkaan raskaasti. Ateriasisällöt tuntuvat kulkevat todella hitaasti ruoansulatuskanavan läpi.

Hiilihydraattipitoisia ruokia tai naposteltavaa syödessä keho ja mieli innostuvat toviksi, mutta olisi tyhmänrohkeaa lähteä vähänkään raskaammalle lenkille kuvitellen, että jaksavuus ja kykenevyys olisi palautunut normaaliksi, vaikka olo sinänsä hetkeksi kohehtuisikin. Tämä erityisesti siitä johtuen, että lenkkeily ja muu raskas fyysinen suorite vaatii elimistöä korjaamaan ja kehittämään rasittuneita alueita, eikä elimistö ole, ummetusvaivan ollessa ollut jo näin kauan läsnä, valmis siihen. Tällöin kävisi vain niin, että jonkin tai joidenkin ainesten kulutus olisi suurempaa kuin mitä tarjolla olevasta aineksesta olisi riittävän nopeasti tavoitettavissa. Toisin sanoen, jos tarvittavia aineksia ei saada ruoasta, keho alkaa purkamaan itseään, mistä seuraisi sitten se, että lenkkeilyn hyvää tarkoittava vaikutus muuttuisi tuhoavaksi.

Sitä mukaa kun "ruokamassa" suolistossa etenee, hitaasti mutta kuitenkin, elimistön tila alkaa normalisoitumaan, eikä jäljellä jää mitään erityisen katastrofaaliselta tuntuvia oireita. Vaikutelmaksi jää, että saattaisi olla jokin tietty aine, josta on jatkuvasti niukalta ja sen saatavuutta elimistö joutuu sitten odottelemaan kauemmin kuin se "malttaisi". Tämä tosin on vain yksi helppo ja mahdollisesti väärä arvaus.

Sinänsä erikoista, että erityisen hiilihydraattipitoiset hedelmäkuutiot eivät tuo pikaista apua vireystilaan, mutta muutama kastikkeeseen sotkettu lihapulla tekee saman alle minuutissa niiden syömisestä, vaikkei niitä varmastikaan ole ehditty käsitellä kokonaisuudessaan ja viety ohutsuolen läpi siinä ajassa.

Mielipide

Jalkopohjien kipeys ja kävelyarkuus tekisi mieli yhdistää siihen, kuinka keho ravintoaineiden puutoksessa purkaa kehoa yhtäältä voidakseen tyydyttää tarpeita jossain toisaalla. Tai sitten voisi liittyä vaikkapa sopivien rasvahappojen vähyyteen. Silkkaa arvailua.

Viitteet ja liitteet

Ummetuksen ravitsemushoito (artikkeli, Kandidaattikustannus Oy: TherapiaFennica)
Funktionaalisen lääketieteen lähestymistapa mielen häiriöiden hoitamiseksi (tuotesivusto, Paula Heinonen: Terveyden tukipilarit)
14. toukokuuta 2011

Ummetusvaivat jatkuvat. Ranteita pyöritellessäni tuntuu kuin verisuonissa olisi jotain hyytelömäistä ainetta, joka velloo ja puristuu eteenpäin, vinhaan etenevän veriplasman sijaan. Jalkoja pakottaa ja laskimoverisuonet ovat ylenmäärin koholla. Eilen oli pirtsakka ja aikaansaava olo, mutta yöllä uni jäi pari tuntia normaalia vähäisemmäksi. Lenkkeillessä spurtit irtosivat ihmeellisen helposti ja askel tuntui sinänsä kepeältä, mutta jaksavuutta oli tarpeen tarkkailla. Varmuudeksi olenkin pitänyt lenkkeilymatkojen pituuden maksimissaan muutamassa kilometrissä (3 - 4 km). Joko kevyttä ryntäilyä metsäpoluilla tai sitten asfaltilla ees taas.

Viitteet ja liitteet

Ummetus (tuotesivusto, Orion Pharma: vapautavatsasi.fi)
Ummetus (tuotesivusto, Pfizer: vatsantoiminta.fi)
10. toukokuuta 2011

Kroonisenoloista ummetusta on nyt ollut päällä jo useita päiviä. Elimistö selkeästi kärsii ravintoaineiden puutoksista, minkä se ilmaisee lukuisten erilaisten negatiivisten oireiden kautta.

Eräs indikaattori ummetuksen asteelle on mm. se, missä määrin tunnen ärtyneisyyttä ikenissäni. Tämä on myös riippuvaista siitä, kuinka olen syönyt, mutta ummetuksesta johtuen tarpeelliset ravintoainekset saattavat vielä olla "jonottamassa" pääsyvuoroaan läpi mahaportin. Merkittäköön ylös, että silloin kun ikeniäni tällä tavalla ärsyttää, kannattaa kokeilla lämmitettyä maitoa ja täyskaaota, ja antaa kehon hetken aikaa käsitellä näitä aineksia.

Viitteet ja liitteet

Ummetukseen apua (artikkeli, Sanoma Magazines Finland Oy: HyväTerveys)
5. joulukuuta 2010

En toistaiseksi tunne kuin yhden ruokalajin, joka aiheuttaa aina saman hiprakkamaisen olotilan ja tietynlaisen henkisen ja fyysisen heikkouden tunteen. Kutsun tätä ruokalajia "tyypillisesti joulukuussa ruokapöydissä usein esiintyviksi ruokien ja mausteiden kombinaatioksi". Muutoin en vuoden aikana näitä ruokia syö, mutta parina viime päivinä annoin myöten houkutteluille. Ja hetihän siinä kävi niin, että ei hyvä seurannut. Suorituskyky rysähti monta tasoa alemmas, mieli tuntui "psykoaktiivisesti latautuneelta", koordinaatiossa esiintyi tiettyä pientä haparointia ja oli jossain määrin "pöljä olo" (hajamielistelytaipumus tuli myös esiin). Tämä kaikki normalisoituu nopeasti sen jälkeen, kun noiden ruokien syömisen lopettaa, mutta toisaalta tämä on jälleen hyvä osoitus siitä, kuinka paljon ruoalla on merkitystä kehon ja mielen toiminnalle.

Kyse oli siis hyvinkin tavallisista hirvenlihasta, porkkanalaatikosta, lanttulaatikosta, perunasta, erilaisista mausteaineista ynnä muusta asiaan tyypillisesti mukaan kuuluvasta. Erityisesti mausteiden osalta mietityttää se, kuinka vähäinen määrä voi olla se, joka minuun huonosti vaikuttaa. Enhän tiettyjä lisäravinteita ja ns. luontaistuotteitakaan tarvitse kuin < 1/20 normaaliksi määritellystä päivättäisestä annoksesta.

Mielipide

En tullut kysyneeksi, mutta oletan, että noiden ruokien valmistukseen tai maustamiseen ei käytetty esim. punaviiniä.

Viitteet ja liitteet

25. marraskuuta 2010

Huomasin äskettäin, että käyttäessäni ruokailun yhteydessä sellaista rautalisää, jossa on mukana C-vitamiinia, kaikkosi hengästyneisyyteni tyystin: jaksan juosta mäet ja kävellä portaat ylös ketterästi ilman, että olisi mitään tarvetta "tasoitella hengitystä" tai päässä tuntuisi huimauksen tunnetta. Käytetty lisäannos on ollut vain 10 - 15 mg per päivä (lohkaisen 20 mg:n tabletista palasia). Aikaisemmin olen kokeillut sellaista rautalisää, jossa on "pelkkää sitä itseään", mutta ei siitä ollut mitään lisähyötyä.

Erityisen mielenkiintoisena muutoksena on se, että minun ei enää ole tarvinnut käydä läpi lyhyehköä (joistakin sadoista metreistä kilometriin) lämmittelyjaksoa, jotta keho olisi ikäänkuin valmiimpi tehokkaampaan lenkkeilyyn, vaan keho tuntuu jo ulosastuessa siltä, että voi samantien lähteä juoksemaan. Toisaalta, pitkät lenkkeilyreitit aiheuttavat osaltaan lisääntynyttä tarvetta muiden ravintoaineiden (ja ties minkä muun osalta), mikä teettää lisää miettimistä.

Mielipide

Vaatinee lisäkokeiluja ja -koettelua.
18. heinäkuuta 2007

Kuten aiemmin tuntui kolmen nakin jälkeen olo nopeasti kohentuvan, aiheuttivat sen tällä kertaa kaksi kananmunaa. Nekään eivät ehtineet kauan vatsassa olla, kun olo jo alkoi parantumaan. Edellisesti syömäkerrasta ei ollut vielä pitkä aika ja vatsassa oli varmasti entistäkin ruoka-ainesta elimistön käsiteltäväksi, mutta silti olo koheni hyvinkin nopeasti kananmunien syömisen jälkeen. Ikään kuin elimistöllä olisi jokin "ohituskaista" tilanteisiin, joissa tarvitaan nopeasti joidenkin hormonien syntetisointiin tarvittavia aineksia, joita on vatsaan saapunut. Näin ei varmastikaan ollut, mutta tapahtuman nopeuden vuoksi asiaan on hankala keksiä helppoa selitystä.

Mielipide

Ehkä tässäkin tapauksessa elimistö vapautti jotain hormonia, josta sitten eri vaiheiden kautta seurasi olon kohentumisen tunnetta?

Viitteet ja liitteet

Kngine-haku: concerta (lista, useita sisällöntuottajia: Kngine)
17. heinäkuuta 2007

Concertan vaikutus on kirjoitushetkellä (päiväkirjamerkintöjä) kestänyt 11 ja puoli tuntia. Vasta sen jälkeen tuli syvä väsymys ja alkoi asioihin kyllästymisen tunteen esiin nouseminen, ruokahaluttomuus, päänsärky ja hikoilu. Pulssikin pysytteli välillä 100 - 100 seisoviltaan ollessa ja varsinaisen vaikutuksen jo lakattua. Vai pitäisikö pikemminkin ajatella niin, että Concerta itsessään ei vielä ollut loppuunkäytetty, mutta vaikutus ei pystynyt manifestoitumaan esiin joidenkin tarvittavien muiden aineksien puutteesta tai muusta syystä johtuen?

Mielipide

Veikkaan jälkimmäistä.
16. heinäkuuta 2007

Modafiniili tuotti selkeästi erilaisen augmentoidun olotilan verrattuna Ritaliniin ja Concertaan, sillä sen vaikutuksen primääreinä kohteena on jossain määrin erilainen joukko aivojen välittäjäaineita ja hermoratoja mm. GABA ja glutamiinihappo).

Mielipide

Kokeiluissani voi nähdä useampia "raiteita", joista yksi oli lääkkeillä kokeilu ja toinen ruokavalioon liittyvä.

Viitteet ja liitteet

Glutamate (artikkeli, useita sisällöntuottajia: Wikipedia)
gamma-aminobutyric acid (artikkeli, useita sisällöntuottajia: Wikipedia)
Provigil (modafiniili) (tuotesivusto, Cephalon Inc.: Provigil.com)
16. heinäkuuta 2007

Concerta oli käytössä ja olo tuntui siltä kuin se olisi kuluttanut jotain toistaiseksi tuntematonta niin loppuun, että oli tarpeen ladata sitä jotain lisää. Tuolla tapaa pelkistäen se kuulostaa jopa järkevältä ja ymmärrettävältä, mutta ollen kuitenkin varmistamaton arvaus.

Se mikä oli erikoista, että pelkästään kolme sellaisenaan syötyä nakkia palautti nopeasti Concertan toimintamahdollisuudet eli sen positiiviset vaikutukset pääsivät jälleen esiin. Erikoista siksi, että voisi kuvitella, että siinä lyhyessä ajassa elimistö ei ehtisi kovinkaan paljon prosessoimaan ruokaa, eikä se ehtisi kuin korkeintaan juuri syödyn ruoan hiilihydraatteja ottaa hyötykäyttöön, aminohappojen verenkiertoon päätymisen tapahtuessa (ymmärtääkseni) vasta ohutsuolessa. Liekö nakkien sisältämä natrium olisi mitenkään voinut asiaan vaikuttaa? Vai triggeroiko tietynlaisen ruoan haistaminen elimistön erittämään jotain hormonia, joka sitten jonkin välivaiheen kautta sai aikaan olon normalisoitumisen tunteen?

Mielipide

Mutu ei ole kovinkaan hyvä instrumentti itsensä monitoroimiseen.

Viitteet ja liitteet

Digestion and Enzymes (artikkeli, Karen DeFelice: EnzymeStuff)
Absorption (artikkeli, Innvista)
22. toukokuuta 2007

Ensikokeilu Minirinillä (nenän kautta otettava, desmopressiini) oli jokseenkin järkyttävä, sillä pulssi nousi erittäin nopeasti "hakkaavaksi" (max 119), asettuen joksikin aikaa noin 100 pulssiin minuutissa, josta se alkoi hitaasti laskea 85:een. Hetkellisesti oli vaikea hengittää, käsiä vapisutti ja heikotti, kasvot olivat kalpeat, mutta nämä tunteet menivät kuitenkin oikeastaan melko nopeasti ohi. Vajaan puolen tunnin päästä syke alkoi asettua jo alle 80 pulssiin per minuutti. Päähän kuitenkin jäi joidenkin tuntien ajaksi jonkinlainen puristava tunne, olon ollessa kuitenkin melko normaalihko.

Elimistön voi sanoa tulleen "yllätetyksi", sillä se se ei selkeästikään ollut varautunut tälläisen aineen tunkeutumiseen kehoon. Seuraavien päivien kokeilukerroilla elimistö oli valmistautuneempi.

Mielipide

Kyse oli sen hypoteesin koettelemisesta, josko Concertan käytön vastapainoksi olisi hyödyllistä käyttää oletetun vasopressiinin vähenemisen vastavaikuttajaa, desmopressiiniä. Käytännössä kokeilu ei vahvistanut tälläistä hypoteesiä. Lähinnä tuntemukset jäivät hikoilun lisääntymistä ja eräänlaisesti huolestuneisuuden tunteesta syntyneeksi sävytteeksi.

Viitteet ja liitteet

Minirin (kuvaus, Lääketietokeskus: Lääkeinfo.fi)
25. tammikuuta 2007

Hypotisoin mielessäni sellaista, että Concertan positiivisten vaikutusten loppuminen (paitsi jaksaminen pidempään väsyneenä) muutamien päivien kuluttua lääkityksen aloittamisesta (tasaisesti heikentyvä taho päivästä seuraavaan), sekä selkeästi lisääntynyt veden juomisen tarve ja samanaikainen virtsaamisen lisääntyminen (Concertaa edelleen käytettäessä) viittaisi siihen, että vasopressiinin määrä on vähentynyt. Tästä seuraisi se, että keho pyrkisi säätämään nestetasapainoaan väärin. Laboratoriotulokset näytteistä, jotka otettiin Ritalinin vaikutuksen aikana puoltavat tätä mahdollisuutta.

Viitteet ja liitteet

Antidiureettinen hormoni (artikkeli, useita sisällöntuottajia: Wikipedia)
24. marraskuuta 2006

Tänään olen ilmeisesti tehnyt jotain vahingossa oikein, sillä Concertan positiiviset vaikutukset tulevat esiin juuri sellaisena kuin olen niiden halunnutkin, mutta alkuunkaan osaa selittää itselleni, mistä voisi olla kyse. Jotenkin se varmastikin ainakin ruokavalioon liittyy. En kuitenkaan usko, että pelkkä lehmänmaidon vaihtaminen soijamaitoon voisi vaikuttaa asiaan jotenkin erityisen ratkaisevasti.

Tänään juoksin lenkkeilyt huippuvauhtia. Syke oli koko matkan erittäin korkea, eikä oikeastaan edes erityisemmin hengästyttänyt. Vauhdin hidastamisen jälkeenkään ei käynyt esim. päässä pyörryttämään, vaan hengityksen tasaantuminen ja rauhoittuminen olivat helposti saavutettavissa.

Illemmalla oli sitten taas hiukan tyhmän tuntuinen olo ja oikeaa kättäni kylmäsi.

Mielipide

Concerta-kokeilut jatkuivat myöhemmin, mutta eivät enää kovin pitkään.
23. marraskuuta 2006

Alan olla valmis lopettamaan Concertan käyttämisen, ainakin tältä erää. Negatiivisia oireita alkaa olemaan esiintymään liiaksi, vaikkakin aina välillä jonkin tuntemattoman muun vaikuttavan tekijän vuoksi välillä haihtuen ja olon kääntymässä jälleen parempaan päin. Liika mahdollisista muista vaikuttavista tekijöistä on saanut aikaan sen, ettei enää ole varma, mikä voisi mihinkin vaikuttaa. Laboratoriokokeilla ja muilla tutkimuksilla asioihin voisi ehkä saada lisää selvyyttä.

22. marraskuuta 2006

Nukahtamisajankohta venähti pitkäksi ja heräilin vasta aamupäivän myöhäisempinä tunteina. Tänäänkin otin kaksi kpl Concertaa. Joissakin tilanteissa oli vaikeaa keskittyä siihen mitä tekee, jos muut saattoivat seurata näitä tekemisiä. Syrjemmällä oli helpompi keskittyä. Olo oli kuitenkin varsin levollinen, eikä silmissä tuntunut ollenkaan väsymyksen tuntemuksia, vaikkakin lievä väsymys kuitenkin "vuosi" muualta läpi. Kaipailin Concertan käytön alkuaikojen vaikutuksia. Vaikutus lähes olematon 4 tunnin kuluttua sen ottamisesta. Ajattelukyky oli jokseenkin tyrehdyksissä tilanteissa, jotka eivät kulkeneet tutunomaisen kaavan mukaan. Aiemmasta Ritalinin käytöstä muistelen, että vähäunisuus tekee huomattavasti hankalammaksi saada positiivisia vaikutuksia näillä stimulanteilla. Vähäunisuus yleensäkin on pelkäksi haitaksi, stimulanttien kanssa tai ilman.

Illemmalla olen hyvällä tuulella ja jaksan taas tehdä kaikenlaista. Normaalia korostuneempi mielenkiinto lukemisessa on kuitenkin sillä tapaa rajautunut, että se pysyy paremmin yllä, kun keskittyy johonkin tiettyyn aiheeseen tai sen "lähitienoille". Omiin ajatuksiinsa uppoutumista tapahtuu varsin helposti.

Kokeilin lenkkeilyä, vaikka ymmärsinkin, että Concerta kätki väsymystä vaikutustensa alle. Pari kilometriä kevyttä hölkkää riitti siksi kerraksi, sillä pää alkoi tuntumaan olevan jonkinlaisessa "tuiskeessa": ei jaksanut ajatella, melkeinpä edes puhua. Olo kuitenkin tasoittui nopeasti. Ikenissä tuntui taas jonkinlaista ärtyneisyyttä.

Mielipide

Monet oireista, jotka saattaa assosioida Concertasta johtuvaksi, johtuivat todennäköisemmin siitä, että Concerta kulutti jotain tarpeellisesta ainetta enemmän kuin sitä ehdittiin syntetisoida tai saada ravinnosta. Ummetus, lieväkin, olisi tehokas hidastin ravintoaineiden kulkeutumiselle vatsasta verenkiertoon.
21. marraskuuta 2006

Tänään vain yksi tablettia Concertaa. Ikenissä tuntuu jonkinlaista ärtyneisyyttä, enkä tunne itseäni kovinkaan hyvin levänneeksi. Oli huomattavissa, että tekemisiini sisäänpäästäkseni minun oli suoritettava jonkinlainen "lämmittelykierros", mitä minun ei olisi tarvinnut tehdä, jos Concertan vaikutusten esiintymiset olisivat optimaalisia. Tuolloin olisi heti-valmis toimeen.

Huomioin tänään hajuaistini olevan erityisen herkkä ja ruoan makujen nyanssit erottuivat helpommin. En ollut aiemmin tajunnutkaan kuinka kamalilta tai hifistelynäkökulmasta ajatellen epäsopivilta jotkin syömäni ruoat maistuvatkaan.

Kiinnostus miettiä ravintoaineiden vaikutusta lisääntyy. Esim. kuinka kalsium ja magnesium voisivat liittyä asiaan. Illalla kädet tuntuivat "jäisiltä" ja jotkin tutut asiat tuntuivat siltä kuin "en olisi kokenut niitä koskaan aiemmin" ikään kuin en tavoittaisi mielestäni jotain aiempia kokemuksiani (seuraavana päivänä kylläkin). En löytänyt ruoasta apua käsien kylmyyteen ja alkaneeseen päänsärkyyn, näiden oireiden hiipuessa itsestään, vaikkakin hitaasti pois. Unen saaminen oli vaikeaa.

Mielipide

En näinä aikoina osannut nähdä ummetusta mahdollisena vastavaikuttajana Concertan toimivuudella, sillä sellaista ei esiintynyt ainakaan siinä määrin, että se olisi erityisen selkeästi jäänyt mieleen. Jälkeenpäin ajatellen pidempikestoista ummetusta oli kyllä esiintynyt Concertan käytön aikana ja sitä ennen ja sen jälkeen, mutta en ollut kiinnittänyt siihen riittävästi huomiota, sillä "suolistoasiat" eivät tuolloin olleet mielessä päällimmäisenä.
20. marraskuuta 2006

Concertan vaikutus ei tunnu palautuvan aloitusajankohdan tasolle. Toleranssista puhuvat ja tottumisesta, mutta en ole aivan vakuuttunut siitä selityksestä. Teen kuitenkin lääkärin kanssa sovitun mukaisesti ja nostan annoksen kahteen tablettiin per päivä. Tästä seurasi käytännössä lähinnä huonoja oireita: tuijottelen eteenpäin ja koen epätietämystä sen suhteen, mitä pitikään tehdä ja mitä olinkaan tekemässä.

Koin tänä päivänä hermostuneisuutta tilanteissa, joissa oli paljon ärsykkeitä kuten tuiki tavallisessa kaupassa käymisessä. Saatoin havaita, että hermostuneisuus hälveni, jos olin tovin aloillani ja totuttauduin esiintyneisiin ärsykkeisiin. Mieleeni alkoi kohota halua koetella, josko löytäisin sen jonkin, jota Concertan käyttö ilmeisesti vaatisi lisää ja joka vaikuttaa herkästi loppujen kesken. Löytyisiköhän vastaus vaikkapa suklaasta tai Omega-3 -kapseleista? Paistetun kirjolohen vaikuttikin oloon sillä tapaa positiivisesti, että olo alkoi jälleen kääntyä parempaan suuntaan ja pysyikin siellä muutaman tunnin ajan. Käytännössä levollinen valppauden tila palasi ja toimeenryhtymiskynnys madaltui, mutta muistin toiminta oli vielä jokseenkin hajamielistä ja helposti häiriintyvää.

Illan myöhäisempien tuntien edetessä toimeliaisuus kasvoi, eikä olisi malttanut lopettaa ohjelmointitekemisiä kesken, nukkuakseen.

19. marraskuuta 2006

Yöuni oli mielekkään sikeää edellispäivän Concertan käytön jäljiltä. Tämänpäiväinen Concerta ei kuitenkaan tuo muassaan erityisen merkittävää vaikutusta. Toimeenryhtymiskynnys on vain hivenen matalampi. Nälän tunne on Concertan käyttämättömyyttä edeltänyttä aikaa vähäisempää. Päivän lenkkeilyt sujuvat tavanomaisen kepeästi, mutta tänään on ollut enemmän negatiivisia ajatuksia päässä kuin edellispäivinä - jolloin niitä ei ole tainnut edes olla. Tunnen itseni ujoksi.

Illalla nukutti paljonkin, mutten kuitenkaan saanut unta. Aiempina päivinä Concerta ei ole vaikuttanut estävän unen saamista mitenkään, vaikka se tavanomaista virkeämpänä vaikutuksensa aikana pitääkin. Päätä on päivän aikana särkenyt "tietyllä erityisellä tavalla".

Syöminen tuntuu parantavan oloa toviksi, mutta vähemmäksi aikaa kuin edellispäivinä. Vaikutuksen ailahtelevaisuudesta huolimatta tietyt vaikutuksien esiintymät kuten parantunut kyky lukea muiden ihmisten aikomuksia ja ounasteluja on kuitenkin pysynyt tämän päivää käytettävissä.

Mielipide

Jonkinlaisen vastavaikuttajan olemassa olosta alkoi tänä päivänä olemaan selkeitä merkkejä, mutta kaikki mahdollisia vaikuttavia tekijöitä oli vaikeaa ymmärtää siinä vaiheessa, kun vasta tutustuu lääkkeen käyttöön.
18. marraskuuta 2006

Tänään Concertan vaikutus ei ollut tasainen, vaan välillä ikään kuin "pois päältä", vaikka vaikutusaikaa olikin jäljellä runsaasti (tyypillisesti yli 10 tuntia). Onkohan kyse dopamiinin käytettävyydestä; auttaisikohan vaikka aminohappo tyrosiini, dopamiinin esiaste? Vai liittyisiköhän tämä jotenkin ruokavalioon?

Huomasin että sitä jaksaa perehtyä lukemaan tylsiäkin lehtiartikkeleita pitkään ja ymmärtää/muistaa lukemansa jälkeenpäin. Keskustelukyvykkyyteen on tullut jonkinlaista lisäystä. Toimeenryhtymiskynnys heittelehtii hiukan. Olo varsin virkeä. Tunteet saa helpommin esiin. Elokuvia katsoessa on huomattavan paljon helpompi asettua roolihahmojen asemaan.

Ratkoin Aivotreeni-lehdestä ristikoita ja kryptoja urakalla, ihan vain huvin vuoksi, koska se tuntui niin mielenkiintoiselta. Oli huomattavissa tai ainakin tulkittavissa, että tämä tehtävien ratkominen nopeutti sen vaiheen esilletuloa, jossa Concerta ei enää vaikutakaan juuri mitenkään ja tuntemukset alkavat kääntyä ikävämmän puolelle (ärtymys, levottomuus, päänsärky, ym.).

Huomioin kuitenkin, että tarve naputella sormiani toisiinsa on olematonta ja yleensäkin sormieni tietynlainen "väpätys" niitä edessäni vaakatasossa pitäessäni on vähentynyt. Käteni tuntuu vakaammalta.

Mielipide

Tässä vaiheessa Concertan käyttöä ei vielä tullut mietitty tarkemmin mahdollisia vastavaikuttajia Concertalle tai edellytysehtoja sen toiminnalle.
17. marraskuuta 2006

Kuten Ritalininkin kanssa, Concertan tuntuva vaikutus alkoi huomaamatta, tässä tapauksessa noin tunnin kuluttua sen ottamisesta. Oli huomioitavissa, että toimeenryhtyminen oli erittäin helppoa, kuten myös mielenkiinnon ylläpitäminen. Olo tuntui huomattavasti itsevarmemmalta, mutta itsensä tunsi kuitenkin edelleen hiukan araksi ja ihmistilanteista hermostuvaiseksi. Concertan vaikutus oli useiden tuntien ajan tasainen ja näiden tuntien aikana (18 mg, 10 h) olo tuntui selkeästi pirteämmältä ja hyväntuuliselta. Henkisesti oli ryhdikkäämpi olo ja jonkinlaisen itsetuntemuksen tarkentuessa saattoi todeta tuntevansa olonsa mielekkääksi itsessään, omassa kehossaan, siinä ja nyt.

Rauhallisuuden tunteen saavuttaminen oli Concertan käytön aikana erittäin helppoa ja tiettyä valpasta levollisuutta voi pitää sille ominaisena vaikutuksen esiintymänä. Asioiden ennakoiminen ja suunnitelmallisesti toimiminen oli vaivattompaa. Pikanttina piirteenä oli myös mielikuvien ylläpitämisen helpottuminen ja mielessä kuviteltujen objektien pyörittelyn ketteryys. Tekstin kirjoittaminen sai lisää vauhtia, tarkkuuden siitä kärsimättä.

Vaikutuksen loppuvaiheilla levottomuus alkoi palailemaan ja toimeenryhtymiskynnykset kasvoivat.

Mielipide

Lue myös muutama muu kronologisesti seuraava kuvaus Concertan käytön ajalta.

Viitteet ja liitteet

TRIP Database -haku: ritalin (lista, TRIP Database Ltd: TRIP Database)
MedlinePlus-haku: ritalin (lista, U.S. National Library of Medicine : MedlinePlus)
Ritalin: drug description (kuvaus, RxList Inc.: RxList)
How Does Ritalin Work? (artikkeli, Demand Media Inc.: eHow Family)
How long does it take for Ritalin to take effect? (artikkeli, Demand Media Inc.: eHow Health)
14. marraskuuta 2006

Merkintöjä Concertan vaikutuksista. Ensin listaa hyvistä vaikutuksista (silloin kun se toimii tai voi toimia optimaalisesti)
- levollisuus
- toimeenryhtymiskynnys miellyttävän pieni
- hetki sitten ajatellut asian helpompi palauttaa takaisin tietoisuuteen häiriötekijän jälkeen tai ajateltuaan välillä jotain muuta asiaa
- edellisestä johtuen helpompi käsittää kokonaisuuksia (maailma yleensäkin tuntuu todellisemmalta)
- kehontaju tarkentunut
- toista ihmistä helpompi katsoa silmiin
- hyväntuulisuus, pirteä (ei kuitenkaan euforinen)
- hermostuneisuus ja kiire ovat poissa (esim. jonottaminen ei hötkyilytä)
- silmien kuivuus on poissa
- tiedon ja muistojen hakeminen mielestä vaivattomampaa
- hajuaistin "herääminen"
- ohjelmointityö sujuu näppärämmin
- lisääntynyt empaattisuus ja mudien huomioonottaminen

Huonoja vaikutuksia:
- ei välttämättä huomaa mahdollista liiallista fyysistä rasitusta (esim. lenkkeillessä), joten pulssi voi olla laskennallisessa maksimissaan pitkäänkin, eikä silti tunne liian suurelta tuntuvaa hengästyneisyyttä tai rasitusta (saunassakin tulee herkästi oltua pidempään ja kovemmissa löylyissä)
- vaikutuksen loppupuolella lisääntyvää janontunnetta, virtsaamisen tarvetta ja puristuksen tunnetta päässä

Ilman Concertaa on usein tälläistä:
- levoton
- toimeenryhtymiskynnys kaikkien asioiden suhteen korkeahko
- hetki sitten ajateltujen ajatusten hukkaantumista
- maailma "ei tunnu miltään"
- tyhjää eteenpäin tuijottelua, ajatuksiinsa uppoutumista
- hermostuneisuus
- kiire pois tilanteista
- mielessä oleva ja sieltä luotavissa olevan tiedon hyödyntäminen vaivalloista
- mahdollista "huijata sisään" johonkin tarinaan
- silmät kuivat
- ohjelmointityö takkuista ja monimutkaisempien toteutuksien välttelyä
- asioiden opettelemista tekemällä tahallisia virheitä

Mielipide

Concertan vaikutuksista on kuvailtu lisää päiväkohtaisesti muissa näissä tosielämän tilanteissa. Concerta voisi periaatteessa toimia pitkäaikaisessa käytössäkin erittäin hyvin, jos vain tietyt vastavaikuttajat saisi selvitettyä tarkemmin, kuten ruokavalioon liittyvät. Itseasiassa, väite siitä, että Concerta (tai Ritalin) toimisi vain ns. tarkkaavaisuushäiriöisillä, ei pidä paikkaansa. Vaikutelmaksi luetusta, kuullusta ja nähdystä, on jäänyt, että se todennäköisesti toimii kenen kohdalla tahansa. Oleellista on se, että on perusterve ihminen, eikä ruoansulatuksessa ole ongelmia.

Viitteet ja liitteet

Concerta (kuvaus, Lääketietokeskus: Lääkeinfo.fi)
6. kesäkuuta 2006

Antidepressiivit kuten Efexor, Fevarin ja Zoloft ovat aloituspäivinään tuottaneet koko päivän kestäneen hyvän olon tunteen piikin, jolloin ajatus tuntui kulkevan kirkkaammin, sai helpommin asioita aikaan, pystyi helposti keskittymään tekemisiinsä, ja ajatellut ajatukset pysyivät ihan hyvin siinä tietoisuuden "lähitienoilla".

Muutaman päivän kuluttua tuo tunne on aina poissa, enkä yleensä saman kuurin aikana tavoita mitään sellaista ainakaan sillä tapaa, että sen voisi yhdistää kyseisen lääkkeen käyttöön. Muutenkin SSRI-lääkkeet ovat olleet varsin hyödyttömiä kokeiluja, eikä niillä ole ollut kovin merkittäviä käytännön vaikutuksia. Sivuvaikutuksina on mm. suun kuivuutta ja pupillien koon muutoksia.

Mielipide

Antidepressiivien positiivinen vaikutus alussa ei välttämättä tarkoita sitä, että lääkeaine itsessään olisi "toimiva", vaan kyse voi hyvinkin olla pelkästään siitä, että elimistö "innostui" joksikin aikaa (vrt. hyvän olon tunteeseen esim. shoppaillessa). Antidepressiivien vaikutus yleensäkin on hitaasti kasaantuvaista (ne eivät ole stimulantteja).

Viitteet ja liitteet

Medical Subject Heading: Serotonin Uptake Inhibitors (kuvaus, National Library of Medicine: Medical Subject Headings)
Selective serotonin reuptake inhibitor (SSRI) (artikkeli, useita sisällöntuottajia: Wikipedia)
Antidepressants (artikkeli, The Royal College of Psychiatrists)
13. maaliskuuta 2006

Kaikin puolin mielekkään olotilan saavuttamisen keinona aminohappo tyrosiini (dopamiinin esiaste) vaikutti erityisen lupaavalta ruokavaliokokeilun mukaan otettavaksi. Muutaman sataa milligrammaa sitä aamuisin vaikutti vaikuttavan positiivisesti päivän kulkuun. Ajatus kulki "kirkkaammin", asioiden aloittaminen oli helpompaa ja keskittyneisyyttä jaksoi pitää yllä pitkäänkin. Mutta tähän tuntuu vaikuttavan moni tekijä/muuttuja, joita ei ole helppo hallita. Esim. se kuinka paljon nukkuu, herääkö missä vaiheessa REM-unta ja mhiin aikaan nukkumisen suorittaa. Energiansaantilähteiden säätäminen vähähiilihydraattisempaan suuntaan tuntui mutu-pohjalta hyvältä teorialta. Joko silkan placebo-efektin haihtumisesta tai tuntemattomista muista tekijöistä johtuen tyrosiinilisän aiemmin koetut positiiviset vaikutukset jäävät monesti esiintymättä.

Viitteet ja liitteet

L-Tyrosine (kuvaus, Craig Knox ja David Wishart, Albertan yliopistosta: DrugBank)
Tyrosine: metabolism (artikkeli, useita sisällöntuottajia: Wikipedia)
Tyrosine: compound summary (kuvaus, National Center for Biotechnology Information: PubChem)
Tyrosine metabolism: reference pathway (kuvaus, Kanehisa Laboratories: KEGG)
Phenylalanine and tyrosine biosynthesis (kuvaus, Trinity College Dublin: ExplorEnz - Enzyme Database)
ChemIDplus Lite -haku: tyrosine (lista, U.S. National Library of Medicine: ChemIDplus Lite)
17. lokakuuta 2002

Olen usein ihmetellyt sitä, miksi paastotessa minulla on useimmiten mitä erinomaisin olo.

Tämä sivusto esitti sisälletyn tietoaineiston ja tämän tiedon välisten keskinäisten suhteiden avustuksella väittämän, jonka mukaan kaikki esiintyneet negatiiviset oireet olisivat pysyneet poissa ja että saadut diagnoosit ovat olleet tarpeettomia, jos olisi vain osattu tutkia ja hoitaa oikein. Hypoteesina oli, että kaikki kuvaillut oireet ovat häivytettävissä, mahdollisesti jopa pelkällä ruokavalion säätämisellä. Lopputulemana oli, että kaikki oireet saatiin häivytettyä. Palvelimen resursseja muuhun käyttöön vapauttamiseksi, on kaikista yksittäisistä sivuista tuotettu automatisoidusti esigeneroidut versiot, joista yksi sivu on juuri paraikaa tässä esillä tarkasteltavaksesi.

Lue lisää PDF-dokumentista "Ryydyiksnä — Taustakertomus ja ideakuvaus".