Hymyllä ei ole positiivista vaikutusta omaan mielialaan pelkästään silloin kun näkee jonkun toisen hymyilevän itselleen, vaan myös silloin kun hymyilyy itselleen peilin kautta tai pelkästään tuntee itse hymyilevänsä. On kuitenkin voimaannuttamisen mielessä hyödyllisempää tutustua omaan hymyynsä peilin tai muun peilaamiseen soveltuvan välineen kautta, jotta voi tarkemmin tunnistaa itsessään millä tavoin hymyilee sillä hetkellä kun ei varsinaisesti näe hymyään. Kun hymyn saa nousemaan esiin ilman jäkittämistä, alkaa nopeasti ilmenemään tietynlaista hyvän olon positiivista kierrettä, joka vaikuttaa myös silloinkin, kun on "ihan muuten vaan". Eli ei tietenkään ole tarve koko ajan pitää jotain ilmettä yllä, vaan olennaista on tunnistaa itsessään se, että on äskettäin hymyillyt ja tuntenut hymyillessään tiettyä aitoa hyvän olon tunnetta. Suoritettu hymyily voi olla silkkaa feikkiäkin, mutta silti se luo itselle illuusion siitä, että mieliala on paljon parempi kuin jos vain tapittaisi eteenpäin.

Mielipide

Laukaiseekohan itsekseen hymyily missä määrin erilaisia hormooneja, jotka vaikuttavat mielialaan?

Mahdolliset toisiinsa liittyvät

hymy
levollisuuskyky
hormonit
aivot

Viitteet ja liitteet

The Stress Management and Health Benefits of Laughter (artikkeli, About.com: Stress Management)
The Inner Smile (artikkeli, Universal Healing Tao Asia)

Rasvasta käsitteenä on varoiteltu monenlaista, mutta jos asiaa aloittaa tarkastelemaan siten, että onko rasvaisen ruoan syönti aiheuttanut jotain vakavia komplikaatioita ja jos ei ole tapahtunut, niin siitä voidaan päätellä, että elimistö on kykeneväinen käsittelemään ainakin tietyssä määrin asianmukaisesti. Runsaammin rasvaa sisältänyt naudanlihajauheliha aiheutti kokonaisen päivän kestäneen päänsäryn, mitä vähempirasvainen ei saanut aikaan, mutta voisiko siinä olla kyse siitä, että elimistö ei ollut varautunut sellaiseen rasvamäärään ja sillä kesti oman aikansa adaptoitua muutokseen?

Vähempirasvaisista aterioista elimistö ehtii käsittelemään suuremman osuuden ennen kuin on seuraavan aterian aika, jolloin lopputulemana voi olla se, että aikavälillä aamusta iltaan rasvaa vähempirasvaisista aterioista voisi periaatteessa kertyä saman verran kuin enemmän rasvaa sisältäneistä, mutta ilman ylimääräisiä oireiluja. Tietenkin proteiinin ja hiilihydraattien osuus herkästi kasvaa, jos ainoa muutos olisi vaikkapa juuri naudanlihajauhelihan vaihdos. Tätä hypoteesiä tukee sekin, että yleinen olotilan muutos kepeämmän olotilan suuntaan on tapahtunut alle 24 h, mikä viittaisi jonkinlaisen hetkellisen ruuhkaisuuden purkaantumiseen.

Mielipide

Tämä on siinä mielessä hiukan omituinen päätelmä, että tietyistä rasvaisista ruoista seuraava päänsärky tulee esiin jo vartin päästä ruoan syömisestä, eikä siinä ajassa varmastikaan ehditä käsittelemään kovinkaan paljon mahaan päätynyt ruokaa, saati viemään sitä läpi mahaportin ja ohutsuolen kautta misellimuodostelmassa mikrovilluksiin. Laboratoriotesteissä tutkitut rasva-arvot ovat aina olleet viitearvojen rajoissa.

Mahdolliset toisiinsa liittyvät

levollisuuskyky
ruoansulatus
naudanliha (enintään 7 % rasvaa)
naudanjauheliha
ajattelu työlästä
rasvahapot
toimeenryhtymiskyky

Viitteet ja liitteet

Ohutsuolen rakenne ja ravintoaineiden imeytyminen (artikkeli, Mikko Ahola: Ravitsemustieteen kertaus )

On väitetty, että "paksusuolessa fermentoituvat lyhytketjuiset hiilihydraatit (ns. FODMAP-hiilihydraatit, Fermentable Oligo-, Di-, and Mono-saccharides And Polyols) voivat aiheuttaa merkittäviä kipu- ja turvotusoireita IBS-potilaille (ärtyvän paksusuolen oireyhtymä) ja että mm. fruktoosi olisi suurilla annoksilla epätäydellistä, aiheuttaen lisäksi runsaasti erilaisia oireita IBS-potilaille". Samoihin aikoihin kun oma oloni on monilta osin kohentunut, olen jättänyt kokonaan pois Start-myslit, joissa on ilmeisesti makua antamassa sekä tärkkelyssiirappia ja siirappia. Siirappi on näistä se, joka sisältää runsaasti fruktoosia. Tätä mysliä tulisi herkästi syötyä useita annoksia per päivä, varsinkin marjojen kanssa, sillä on tietyllä "vaivihkaisella tavalla" erittäin maistuvaa.

Mahdolliset toisiinsa liittyvät

ärtynyt paksusuoli
jaksavuuskyky
keskittymiskyky
hormonit
sokerit
ummetus
aineenvaihdunta

Viitteet ja liitteet

Siirapin ravintoarvot (lista, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos : Fineli)
Avainsana-arkistot: FODMAP (lista, Reijo Laatikainen: Pronutritionist)
Tärkkelyssiirapin ravintoarvot (lista, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos : Fineli)

Ruoka-aineksien aminohappoprofiilien vertailu voisi tarkemmin syvennyttäessä johtaa hyödyllisiin välipäätelmiin.

Mahdolliset toisiinsa liittyvät

aminohapot
levollisuuskyky
jaksavuuskyky
ruoansulatus
hormonit
aivot
aineenvaihdunta
toimeenryhtymiskyky

Viitteet ja liitteet

Nutritional values for raw ground beef and pork (lista, Marko Seppänen: Data calmers)

Glutamiini on eräs monista aminohapoista, jolla on merkittävä osuus elimistön toiminnan kannalta. Myös ruoansulatuksen kannalta.

Mahdolliset toisiinsa liittyvät

aminohapot
hormonit
glutamiini
aineenvaihdunta

Viitteet ja liitteet

Glutamine and the Digestive System (artikkeli, Newfield Nutrition)
Glutamine: The Essential "Non- Essential" Amino Acid (artikkeli, Life Extension: Life Extension Magazine)

En aina ole muistanut laittaa keitinveteen jodipitoista ruokasuolaa, mutta nyt olen ottanut senkin tavaksi. Lieköhän sillä mitään osuutta minkään suhteen? Ainakin Finelin eniten ja vähiten sisältävien elintarvikkeiden listaa selaamalla voisi päätellä, että siltä osin saanti on voinut jäädä aika vähäiseksikin. Asian voisi esim. korvata sopivilla juustoilla tai kalalla. Kilpirauhasen toiminnan kannalta jodi on erittäin tärkeä.

Mahdolliset toisiinsa liittyvät

kilpirauhanen
levollisuuskyky
ajattelu työlästä
jodi

Viitteet ja liitteet

Jodi (artikkeli, Darwin Media Oy: Tohtori)
Eniten ja vähiten sisältävät elintarvikkeet (lista, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Fineli)

Pitäisiköhän vielä kertaalleen kokeilla joitakin maitohappobakteereita? Lähestulkoon ihmeaineiksi niitä kutsutaan ja jonkinlaista "tulehdusmaisuutta" esiintyi joissakin paikoin kehoa, mikä antaisi ymmärtää, että bakteerikantojen määrät eivät ehkä vielä olisi optimaalisella tasolla.

Mahdolliset toisiinsa liittyvät

maitohappobakteerit
tulehdus
ummetus
suolisto

Viitteet ja liitteet

Maitohappobakteerit (artikkeli, Tohtori Tolonen)
Maitohappobakteerit parantavat vatsaa ja vastustuskykyä (artikkeli, Orion: Orion Now)

Linoli- ja alfalinoleenihappojen suhteiden merkitystä voisi olla mielenkiintoista selvitellä tarkemminkin, sillä jotain erityistä naudanlihassa verrattuna sianlihaan, erottelematta käytettyä eläimen kehon osaa, on. Mahdollisesti myös aminohappoprofiilit eroavat jollain merkittävällä tavalla. Pelkällä tälläisellä vaihdoksella on ollut olotilojen kannalta erityisen positiivinen merkitys.

Mahdolliset toisiinsa liittyvät

jaksavuuskyky
aivot
rasvahapot

Lieköhän omakotalossa, jossa ei käytetä juomavetenä kaivovettä, vaan kraanavettä, vaikka kaivo pihalla onkin, olisi jonkin syyn nojalla tarvetta epäillä vedenlaatua?

Mahdolliset toisiinsa liittyvät

veden laatu
levollisuuskyky
ummetus

Viimeaikainen jaksavuuden korostunut lisäys ja suorituksen kepeys palautti mieleen ajatuksen siitä, että tietynlaiset kasvaimet tuottavat hormoneja kuten noradrenaliiniä. Lisäksi tietyt kasvaimet käyttävät mieluusti yksinkertaisia hiilihydraatteja aineenvaihdunnassaan. Kasvain sinänsä voi olla tyyppiä bening eli se ei leviä tai laajene, mutta voisi kuitenkin olla läsnä ja osallistumassa elimistön toimintaan. Mitään varmuutta tästä ei ole, mutta tulipa mieleen, joten kirjattakoon ylös.

Mahdolliset toisiinsa liittyvät

kasvain
levollisuuskyky
jaksavuuskyky
sokerit
aineenvaihdunta
toimeenryhtymiskyky

Viitteet ja liitteet

Tumor Cell Metabolism: Cancer's Achilles' Heel (artikkeli, Elsevier Inc.: Cancer Cell)
To starve a tumor (artikkeli, Massachusetts Institute of Technology: MITnews)
The Cancer-Sugar Connection (artikkeli, Heise Healt Clinic)
Altered metabolism in cancer (artikkeli, Biomed Central: BMC Biology)
Benign tumor (artikkeli, Useita sisällöntuottajia: Wikipedia)
What is a Benign Tumor? (artikkeli, Conjecture Corporation: wiseGEEk)
Pituitary tumors (artikkeli, Useita sisällöntuottajia: Wikipedia)

Se mahdollisuus alkaa vaikuttaa varsin lupaavalta, että maitohappobakteeri-tuotteista Relatabs ja runsaasti tryptofaania sisältävistä tuotteista broileri ovat mitä oivallisimpia valintoja kehoni ja olotilojeni normalisoimiseksi. Sen päätelmän tekeminen, miksi tarkalleen näin olisi, jää toistaiseksi vielä vajavaiseksi, mutta joka tapauksessa nämä kaksi tuotetta ovat suurekai avuksi ja tätä uskomusta tukee sekin, että ne molemmat voi assosioida varsin luontevasti erimuotoisen stressin aiheuttamiin kehon toiminnan korjaustarpeisiin.

Tryptofaanihan on serotoniinin esiaste ja sitä tarvitaan itseasiassa enemmän suolistossa kuin aivoissa. Toistaiseksi koitan olla jättämättä kumpaakin näistä hyvin toimivalta vaikuttavasta tuotteesta pois, enkä vielä arvaile kumman vaikutus on merkittävämpi.

Levollisuus on selkeästi lisääntynyt, erilainen oirelu on hävinnyt lähes kokonaan, eikä ole edes lähelläkään tulossa takaisin. Napostelunhalu on myös eräs kaikonneista oireista. Vi-Sibliniä olen varmuudeksi ottanut lähes yhden mittalusikallisen, mikä on huomattavasti vähemmän kuin viime aikoina käyttämäni 4 mittalusikallista, joka sekään ei tuntunut tuovan täyttä varmuutta määrän sopivuudesta. Selkeästi huolettomammin pystyy suhtautumaan syömiseen ja olemiseen.

Mahdolliset toisiinsa liittyvät

levollisuuskyky
Relatabs
ruoansulatus
stressi
Vi-Siblin
serotoniini
napostelun halua
suolisto

Vasta äskettäin tulin selvitelleeksi alustavalla tarkkuudella mitä rokotuksia ja antibiootteja olen lapsena saanut. Vanhat lääkärissäkäyntiraportit ovat paikoitellen varsin lyhytsanaisia, eikä niistä ilmennyt esim. sitä, onko lääkäri suositellut tiettyjen antibioottien käyttämisen yhteydessä vaikkapa maitohappobakteereita (olikohan sellaisia saatavilla 70-luvun lopulla ja 80-luvun alussa?), jollaisia äskettäin käyttämäni antibioottikuurin määrännyt lääkäri suositteli käyttämään samanaikaisesti. Pitänee tiedustella asiasta paremmin tietäviä siitä, kuinka olen reagoinut erilaisiin rokotuksiin jne. Ei mitään varsinaisia täsmävalmisteita nuo rokotteet, oireiden kirjoista ja käyttäjäkertomuksista päätellen.

Mahdolliset toisiinsa liittyvät

maitohappobakteerit
rokotukset
antibiootit

Vuosien aikana mahdollisesti pidettyihin päiväkirjoihin on usein ilmaantunut merkintä sisältönään suunnilleen: "hiukan vähemmän nukkuneena olo on herätessä huomattavasti pirteämpi kuin edeltävinä päivinä ja hiuksetkin tuntuvat (erityisesti suihkussa ja sen jälkeen käsitellessä) helposti käsiteltäviltä. Levollisuus ja tietty terävämielinen rauhaisuus on myös läsnä. Verraten näitä tietynlaiseen "aivosumuun" ja hiusten hankalampaan käsiteltävyyteen (puhdistuu huonommin, tuntuu ravinteettomalta tjs., ei tottele muotovaahtoa, föönausta ja hiusharjaa).

Mielipide

Tämän voisi tulkita siten, että jotkin ainevarastot ovat olleet jo pidempään vähissä tai niitä ole voitu käyttää riittävissä määrin, joten elimistön on täytynyt "varastaa" osa tarvitsemistaan aineista hiuksista. Silloin kun edeltävinä päivinä "ei ole tehnyt hyvää nukkua täyttä kahdeksaa tuntia", korrelaatio hiusten käsiteltävyyden ja unen määrän välillä (tarkastelussa nukkumistunnit 6 - 8) on liian vahva, jotta sitä voisi helposti sivuuttaa. Tämä ei tarkoita sanoa sitä, että vähemmän nukkuminen olisi suositeltavaa, mutta 6 tunnin kuluttua nukahtamisesta keho on kuitenkin jo jonkin verran ehtinyt levätä ja elimistö on tarvittaessa ehtinyt tehdä korjaustöitä, joten ummetuksen esiintyessä voi joskus olla jopa hyödyllistä nukkua hivenen vähemmän, jottei herätessä lähtötilanne ole se, että "kaikki on kulutettu loppuun, äkkiä ruoasta lisää monenlaista". Todennäköisesti asiaan liittyy paljon muutakin kuin ravintoaineet ja niistä edelleenrakennetut tuotteet pelkästään määrällisesti tarkastellen (esim. missä kohdin REM-unta).

Mahdolliset toisiinsa liittyvät

ajoitus
levollisuuskyky
hormonit
unen vähentäminen
aikaistettu herääminen
ummetus
nukkumiskyky
hiusten tarvitsemat ravinteet

Elimistön saa tietyllä lenkkeilyannostuksella toimimaan sillä tapaa, että "käyttäjästä" tuntuu siltä kuin elimistö indikoisi kahdesta toisillaan täysin vastakkaisesta tuntemuksesta: levollinen ja levoton. Ikäänkuin elimistö ei olisi saanut kattavasti tietynlaista herätettä lenkkeilyn kautta, jotta se pystyisi lenkkeilyn jälkeen ylläpitämään mielen tyyneyttä ja yleistä levollisuutta valmiudella nopeaan toimeenryhtymiskynnykseen.

Herättelyprosessin keskenjäämisen huomaa erityisesti ajatustyön osalta: vain muutama sataa metriä lisää juoksua tai pari spurttia kevyämmän hölkän väliin tekee suuren positiivisen vaikutuksen.

Mahdolliset toisiinsa liittyvät

levollisuuskyky
lenkkeily
ajattelu työlästä
aineenvaihdunta

Missähän määrin hapen määrä huonetilassa on korreloinut erilaisiin esiintyneisiin oireisiini? Voisiko olla, että ruokavalio ja lenkkeilystä palautuminen eivät sittenkään olisi niinkään suuressa määrin vaikuttamassa oireisiin, vaan kyse olisi vain siitä, että ilma huoneistossa ei ole kiertänyt tarpeeksi huolimatta siitä, että ikkunoita on ollut useita selkosen selällään ja kaikki väliovet myös. Tietokoneen ääressäkin on voinut olla huomattavasti vähemmän kuin yleensä. Noina aikoina ei erityisemmin tuullut ja ulkoilmakin oli lämmintä.

Mielipide

Virittääkö hapen vaje elimistön jonkinlaiseen stressitilaan, jossa se alkaa kuluttaa ravintoaineita normaali enemmän yms.?

Mahdolliset toisiinsa liittyvät

ilmanvaihto
stressi

Kirjaa Kliininen ravitsemus (vuodelta 1993) selatessa tuli vastaan taulukko, jossa havainnollistettiin taulukon avulla sitä, kuinka elimistössä ollessa stressitilassa ero paastoaineenvaihduntaan on monen asian osalta suuri: hapen kulutus kasvaa, verisuonivastus vähenee, sytokiinejä vapautuu paljon, proteiinien oksidaatio suurta, haaraketjuisten aminohappojen oksidaatio suurta, maksan proteiinisynteesi suurta, urean muodostus suurta, glykogeenivarastojen käyttö suurta, veren glukoositaso korkea, aliravitsemuksen kehittymisnopeus erittäin suurta yms.

Mahdolliset toisiinsa liittyvät

stressi
aineenvaihdunta

Vaikutelmaksi on jäänyt, että nyt kun olen jo jokusen viikkoa syönyt enemmän lihaa ja rasvankin määrä on noussut, kestän huomattavasti enemmän erilaista stimulaatiota kuin aiemmin, enkä ala tuntea itseäni uupuneeksi. Edelleen kuitenkin esiintyy sitä, että päivään mahtuu esim. vain "muutama pidempi keskustelutuokio, yksi pitkähkö lenkkeily, sekä pari tovia yhtäaikaista internetin, Spotifyn ja videosoittimen käyttöä". Näen tämän liittyvän ruokamassan jonoutumiseen, jota helpottaa jonkin verran kuitulisä veden kera, mutta jotain säätöä on vielä tehtävä. Tosin trendi on menossa siihen suuntaan, että stimulaatiokestävyys on paranemaan päin eli mahdollisesti jonkinlaista varastotäydennystä tapahtuu tjs.

Mahdolliset toisiinsa liittyvät

ravintoaineiden puute
hormonit
stimulaation määrä
nukkumiskyky

Serotoniini mielletään usein aivojen välittäjäaineeksi, mutta itseasiassa serotoniinia muodostuu huomattavasti enemmän suolistossa (90 % kaikesta kehon serotoniinista) kuin aivoissa. Mielenkiintoista on ollut se, kuinka nopesti pelkkä broilerinfileesuikaleiden ruokavalioon ottaminen olikaan vaikuttanut siihen, että uni on tullut helposti ja sitä on riittänyt pitkään. Oletuksena tässä on, että elimistö on saanut broilerinfileesuikalaista enemmän tryptofaania serotoniinin syntetisoimista varten. Serotoniini taasen on melatoniinin esiaste.

Jos tässä esiintyy liikaa yksinkertaistamista, sallin sen tässä kohdin itselleni. Olisiko lisätryptofaani voinut vaikuttaa myös melko itsenäisenä yksikkönä toimivan suolistonkin toimintaan?

Mahdolliset toisiinsa liittyvät

ummetus
serotoniini
nukkumiskyky
suolisto

Viitteet ja liitteet

Serotonin - Receptors and effects (kuvaus, Pierre Allain: Pharmacorama)
Mikä on ärtyvän suolen oireyhtymä? (artikkeli, Reijo Laatikainen: Pronutritionist)
Ärtyvän suolen oireyhtymän lääkehoito (artikkeli, Duodecium-seura: Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim)

Hiilihydraattien ja muiden ravintoaineiden välillä voi erityisesti nyt ummetuksen esiintymisien aikana tietyn kilpailutilanteen, joka esiintyy siten, että nopeat hiilihydraatit voittavat aina ja muut ravintoaineet jäävät normaalia pidemmäksi aikaa ikäänkuin jonoon odottamaan pääsyään verenkiertoon. Hiilihydraatit pääsevät verenkiertoon pian mahaportin jälkeen, mutta ilman Vi-Sibliniä veden kanssa kahteen otteeseen päivittäin otettuna ruokamassa jonoutuisi niin paljon, että muista ravintoaineista tulisi ja tuleekin herkästi pulaa.

Sitä on hankalampi sanoa mihin järjestykseen ravintoaineet laittaisi imeytymisnopeuden suhteen, varsinkin kun suoliston kunnosta ei sinänsä tiedä juuri mitään, mutta se on tullut erityisen selväksi, että Vi-Siblinin on saanut tilanteen lähes normaalille tasolle. Siitä ei ainakaan vielä haluais luopua. Karkin napostelustakin on ollut tullut jonkinlainen välttämättömyys. Lakritsi on maistunut hyvin, sillä suklaa saa lenkkeilyn tuntumaan raskaammalta, mutta toisaalta lakritsi sisältää glykyrretiinihappo ei ilmeisesti tee jatkuvasti syötynä hyvää munuaisille.

Mahdolliset toisiinsa liittyvät

ajoitus
ruoansulatus
napostelun halua
ohutsuoli

Viitteet ja liitteet

Lakritsi, aldosteroni ja verenpaine (artikkeli, Duodecium-seura: Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim)

Selkeästikin on strategisesti fiksua toimia niin, että ei ota lähellekään ennen lenkille lähtöä Vi-Sibliniä ja vettä sen kanssa, sillä lenkkeillessä keho poistaa vettä kehosta runsaassa määrin. Vaikutelmaksi on jäänyt, että tällöin nautitun kuitulisän (Vi-Siblin) hyöty ei olekaan, sitä mitä toivoisi ja ummetuksen todennäköisyys nousee korkeammalle. Yleensäkin Vi-Siblinistä on ollut runsaasti hyötyä ummetuksen hoidossa, mutta jotain on vielä säädettävissä, sillä siitä on hankala luopua kokonaan.

Mielipide

Myös Laxoberonia käytettäessä lienee syytä miettiä, kuinka hyvin se voi toimia, jos kehosta poistuu paljon vettä lenkkeillessä. Nollapeli?

Mahdolliset toisiinsa liittyvät

ajoitus
vesi
Vi-Siblin
lenkkeily

Vaikutelma siitä, että ruokamassan seisottuessa liian pitkältä tuntuvan ajan suolistossa ja sen sitten lopulta lähdettyä liikkeelle, on, että seisottumisvaiheen aikana elimistö joutuu jostain syystä keskittämään verenkiertoa ylenmäärin suoliston tienoille, tilanteen helpottuessa momilta osin sen jälkeen: mahdollinen päänsärky hälvenee, jalkojen pakotus vaimenee, ajatuksenkulku selkenee, ym.

Suolisto itsessään on melko itsenäisesti toimiva yksikkö, mutta verenkierron osalta se ei taida olla samalla tavalla verenkierron osalta suljettu järjestelmä kuin aivot? Mutta voisiko ajatella, että vaikka aivot eivät sinänsä kovin helpolla tule reguloiduksi sen suhteen, mitä muualla elimistössä tapahtuu, niin voisiko kuitenkin käydä niin, että jossakin vaiheessa ummetuksen jatkumista aivojenkin on pakko hiukan rajoittaa "verenkierrollisia vaatimuksiaan"? Mitä se sitten tarkoittaisiikaan. Joka tapauksessa, sen kuitenkin huomaa mielessä varsin selkeästi, kuinka ruoansulatuksen pikanormalisoitumisen jälkeen myös tuntemukset päässä helpottuvat ja samalla ajatuksenkulku paranee, nopeasti.

Mahdolliset toisiinsa liittyvät

ruoansulatus
verenkierron keskittyminen
ajattelu työlästä

Ei välttämättä olisi ollenkaan hullumpi idea ajatella, että hiusten elinvoimaisuuden ylläpito voi olla jostain toisaaltapäin elimistö pois sellaisessa tilanteessa, jossa resursseista on pulaa tai lähes pulaa. Itseasiassa joka kerta hiusten lyhentämisen jälkeen on ollut huomattavissa tietty hyvänolon ja energisyyden tunteen piikki, joka ei korreloi niinkään selkiytyneen ulkoisen olemuksen kanssa, vaan hiusten lyhentämisen määrän suhteen. Voitaisiin sanoa, että "elimistö tuli yllätetyksi", sillä se ei voinut mitenkään "tietää" ennalta parturointi tapahtuu hetkellä x ja täten se oli varautunut vain siihen, että hiukset tarvitsevat sen ja verran ravinteita.

Koska hiusten äkillisen lyhentämisen jälkeen ravinteita on verenkierrossa enemmän pikaisesti tarjolla, ne tulivat käytetyksi jonkin muun elimistön osan toimesta. Elimistö kuitenkin havaitsee muuttuneen tilanteen ja aloittaa heti homeastaasin pyrkimisen (elimistön sisäiseen tasapainotilaan pyrkimisen).

Mahdolliset toisiinsa liittyvät

ravintoaineiden puute
verenkierron keskittyminen
hiusten tarvitsemat ravinteet

Laksatiivit ovat suolen toimintaa stimuloivia lääkeaineita. Joillakin ruoillakin voi olla vastaavia tai lähes vastaavia vaikutuksia. Laksatiiveista kuituvalmisteet lienevät turvallisimpia pitkäaikaisessakin käytössä (apteekkarien ja lääkärien mukaan jopa vuosien ajan), mutta tiettyjä ummetuksen hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä ei suositella käytettävän kuin lyhytkestoisesti (muutamien päivien ajan).

Mielipide

Vi-Siblin vaikuttaa sekä S-version, että tavallisen version osalta toimivan samoilla annoskooilla samoin, jos muiden asiaan vaikuttavien tekijöiden vaihteluväli pysyy vähäisenä.

Mahdolliset toisiinsa liittyvät

ummetus
lääkkeet
tottumus laksatiiveihin
suolisto

Viitteet ja liitteet

Constipation: other causes of constipation (artikkeli, MedicineNet, Inc.: Medicinet.Com)
Laxatives (artikkeli, useita sisällöntuottajia: Wikipedia)

Vaikka sokerirasituskokeessa arvot pysyttelivätkin normaalirajojen sisäpuolelle ei se tarkoita sitä, on silti huomioimisen arvoista, että normaaliarvojen ja poikkeuksellisten arvojen välillä ei ole jyrkkää rajaa. Koska ummetuksen aikana tulee herkästi syötyä nopeita hiilihydraatteja sisältävää ravintoa, sillä ne imeytyvät ja vaikuttavat sokeritasapainoon nopeasti, ja suurella todennäköisyydellä huomattavasti useamman kuin normaalisti syödään aterioita per päivä, ei keho välttämättä pidä tästä jatkuvasta verensokerin tasapainottamisen tarpeesta, jonka se tuottamallaan insuliinilla tekee. Diabetes kytkeytyy insuliiniresistanssiin varsin läheisesti.

Mahdolliset toisiinsa liittyvät

glukoosi
diabetes
insuliini

Viitteet ja liitteet

Insuliiniresistanssi (artikkeli, Tohtori Tolonen)
Totuus insuliinista (artikkeli, Keho.net)

Lääkkeet eivät aina, jos useinkaan, ole täsmälääkkeitä sillä tapaa, etteikö niillä olisi muutakin vaikutusta kuin tavoiteltua vaikutusta. Jotkin lääkkeet voivat kontribuoida ummetuksen kehitykseen ja/tai ylläpysymiseen.

Mielipide

En ole käyttänyt pariin vuoteen muita lääkkeitä kuin päivittäin tabletillisen antihistamiiniä nokkosihottumaan. Myös luontaistuotteet on karsittu poissulkumielessä pois jo useampi kuukausi sitten. Sitä on hankalampi sanoa, onko aiemmista lääkärin ohjauksella tehdyistä lääkekokeiluista jäänyt pysyviä haittavaikutuksia.

Mahdolliset toisiinsa liittyvät

ummetus
lääkkeet
ravintolisät

Siitä, että kuitulisiä joutuu käyttämään jatkuvasti, voi tietyllä varovaisuudella päätellä, että suolistossa etenevän ruokamassan nesteyttämisestä, jota kuitulisä käytännössä tekee vettä itseensä imiessään, että suolistossa voisi olla jonkinlainen este tai hidaste. Hidaste voi muodostua siitäkin, että vettä absorboituu liikaa pois suolistosta, jolloin kitkan merkitys kasvaa, mikä voi johtaa kuvitelmaan, että kyse olisi jostain tietystä samasta fyysisestä esteestä suolistossa.

Mielipide

Oli kyse kummasta tahansa, ruokamassa etenee tällöin mahasta pidemmälle suolistoon erittäin hitaasti. Tästä aiheutuva viive johtaa pidempään samantyyppisenä ongelmana jatkuessaan merkittävään ravintoainepuutokseen, sillä elimistö ei saa tarpeeksi ns. välttämättömiä ravintoaineita eli niitä, joita se ei itse pysty tuottamaan. On myös mahdollista, että niitäkin, joita elimistö periaatteessa osaisi tuottaa, elimistö ei tarpeellisten ravintoaineiden puutoksessa pysty syntetisoimaan. Lisäksi ravintoaineiden puute voi pahentaa negatiivisten oireiden kierrettä ja ummetus pahentua entisestään.

Mahdolliset toisiinsa liittyvät

fyysinen este tai hidaste
vesi
ummetus

Viitteet ja liitteet

Paaston fysiologiaa (artikkeli, A. Vogel: Terveydenhoito uutiset)

Jokapäiväinen liikunta on erityisen hyödyllistä monelta kantilta, joita ei tarvinne erityisesti perustella, mutta jos ummetus on vaivannut jo pitkään voidaan ajautua tilanteeseen, jossa on löydettävä sopiva "slotti", jossa liikunta on riittävästi, mutta ei kuitenkaan liikaa. Pitkä ja/tai raskas lenkkeily aiheuttaa elimistölle merkittävää rasitusta ja lukuisten erilaisten ravintoaineiden lisätarvetta.

Lihaskudoksen purkamistakin esiintyy varmasti, jos elimistö ei saa tarpeeksi aminohappoja ravinnosta. Ummetus aiheuttaa ruoan prosessointiin oman mahdollisesti pitkänkin viiveensä. Myös hormoneiden syntetisointiin tarvitaan ravintoaineita ja vettä poistuu kehosta runsaasti lenkkeilyn aikana.

Mielipide

Lenkkeilen joka päivä.

Mahdolliset toisiinsa liittyvät

aminohapot
vesi
hormonit
ummetus
lenkkeily

Ruoansulatus on monivaiheinen prosessi, joka alkaa itseasiassa jo suussa syljen amylaasi-entsyymin vaikutuksesta, entsyymin vaikutuksen riippuessa siitä, kuinka kauan ruokaa malttaa pureskella, sillä mahan suolahappo neutraloi amylaasin vaikutuksen. Mahalaukussa mahanesteen pepsiini pilkkoo aminohappoja polypeptideiksi, mutta merkittävämpi ravintoaineiden hyötykäyttöön otto alkaa vasta suolistossa, ensimmäisten joukossa monosakkaridit (yksinkertaiset hiilihydraatit). Tällä reitillä voi ilmetä monenlaista häiriötä prosessin kestäessä useita tunteja.

Mahdolliset toisiinsa liittyvät

ruoansulatus
ummetus

Viitteet ja liitteet

Duonenum (artikkeli, useita sisällöntuottajia: Wikipedia)
Jejenum (artikkeli, useita sisällöntuottajia: Wikipedia)
How does digestion work and how can I improve mine? (artikkeli, The George Mateljan Foundation : The world's healthiest foods)
Small intestine (kuvaus, Gastroenterological Society of Australia: The Digestive System)
Ruoansulatus ja aineenvaihdunta (artikkeli, Musclenet)
The small intestine (artikkeli, Yahoo: Yahoo! Education: Gray's Anatomy of the Human Body)

Stressi vaikuttaa elimistön hermojärjestelmän toimintaan ja voi sitä kautta olla osatekijä ummetuksen syntyyn.

Mielipide

Epäilen tätä mahdollisuutta kohdallani melko lailla, sillä ummetuksen esiintyvyys ja olotilojen muutokset eivät juurikaan ole korreloineet esim. muiden ihmisten käytökseen, häiritsevien asioiden miettimiseen tai kiireeseen. Toisaalta, koska elimistön voinee olettaa reagoivan vähintäänkin hivenen verran jokaiseen potentiaalisesti stressiä aiheuttavaan asiaan, voisi jatkuva pienehkö eri variaatioin esiintyvä stressitekijä viedä elimistön toimintaa huonompaan suuntaan.

Mahdolliset toisiinsa liittyvät

stressi
ummetus

Viitteet ja liitteet

Ummetus (artikkeli, Kandidaattikustannus Oy: Therapia Fennica)
Tunnista ajoissa stressi ja uupuminen (artikkeli, Introspekt Oy: introspekt)
Stressi (artikkeli, useita sisällöntuottajia: Wikipedia)
Tämä sivusto esitti sisälletyn tietoaineiston ja tämän tiedon välisten keskinäisten suhteiden avustuksella väittämän, jonka mukaan kaikki esiintyneet negatiiviset oireet olisivat pysyneet poissa ja että saadut diagnoosit ovat olleet tarpeettomia, jos olisi vain osattu tutkia ja hoitaa oikein. Hypoteesina oli, että kaikki kuvaillut oireet ovat häivytettävissä, mahdollisesti jopa pelkällä ruokavalion säätämisellä. Lopputulemana oli, että kaikki oireet saatiin häivytettyä. Palvelimen resursseja muuhun käyttöön vapauttamiseksi, on kaikista yksittäisistä sivuista tuotettu automatisoidusti esigeneroidut versiot, joista yksi sivu on juuri paraikaa tässä esillä tarkasteltavaksesi.

Lue lisää PDF-dokumentista "Ryydyiksnä — Taustakertomus ja ideakuvaus".